Ahoj příště

recenze

Potkáme se v jiném životě (2024) 5 z 5 / Kikina182
Potkáme se v jiném životě

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Bourdon za účelem recenze. #spoluprace

Thora a Santi se potkají v Kolíně nad Rýnem. Nejdřív jako dva vrstevníci, kteří jsou si cizí. V dalším životě je Santi učitel a Thora jeho žákyně. V jiném jsou manželé. V dalším je Thora Santiho školitelka. Takhle to pokračuje dál a dál. Pokaždé když umřou, setkají se v dalším životě. Jsou to oni a zároveň nejsou. Jejich vztahy jsou pokaždé rozdílné, ale vždycky se najdou. Jenže jaký má tohle všechno smysl?

Autorka má čtivý styl psaní, který hladce ubíhá. Zároveň v něm ale není nouze o popisy a místy nechybí ani jemný filozofický nádech, který příběh obohacuje, ale zároveň ho nijak neřídí.

Ze začátku mi přišlo, že je kniha složena z krátkých příběhů, které ukazují, jak podobné a zároveň rozdílné můžou být životy dvou lidí v různých alternativní realitách. A už v téhle podobě se mi líbila. Ale jak příběh pokračoval, začalo se ukazovat, že jednotlivé životy na sebe nejsou nezávislé, ale jsou nějak propojené a kniha tak tvoří skutečně jeden příběh, ve kterém všechno souvisí se vším. I jednotlivé životy hlavních hrdinů.

Musím říct, že mě kniha překvapila ve více než jen v jednom směru. Příběh sice vypadal nenápadně, ale postupně gradoval až k velkému odhalení, které jsem opravdu nečekala. Nikdy by mě nenapadlo, že příběh skončí zrovna tak, jak skončil. Ale bylo to skvěle promyšlené a příběh to perfektně završilo.

V knize se objevuje hodně variant těch samých postav. Je zajímavé sledovat, jak jsou pokaždé jiné, ale zároveň stejné. Autorce opravdu tleskám za to, že se jí podařilo vytvořit tenhle příběh s takhle složitými postavami, protože to určitě nemohlo být lehké. Ale fungovalo to a výsledek je povedený.

Nejsem si jistá, co jsem od knihy Potkáme se v jiném životě čekala, ale rozhodně jsem nečekala příběh, se kterým autorka přišla. Je to úžasný, originální, plný emocí a rozhodně ho doporučuji všemi deseti.

Potkáme se v jiném životě Potkáme se v jiném životě Catriona Silvey

Thora z Velké Británie a Santi ze Španělska se náhodně poznávají v Kolíně nad Rýnem. Oba jsou ve městě cizinci, oba jsou mladí a oběma je ten druhý nepochopitelně blízký. Potenciálně romantický příběh se však velmi rychle a dramat... více

Komentáře (0)