Anne Tyler - Špulka modré nitě - Špulka modré nitě | recenze | Databáze knih

recenze

Špulka modré nitě (2016) 3 z 5 / patricia8137
Špulka modré nitě

RECENZIA
Kniha ŠPULKA MODRÉ NITĚ je mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Táto kniha je už jej dvadsiaty román. Vzbudil veľký ohlas u čitateľov i kritikov. Dokonca bol nominovaný na jednu z najlepších kníh roku 2015 niekoľkými americkými a britskými denníkmi a časopismi.
Táto rodinná sága o obyčajnej rodine Whitshankových sa začína v 20. rokoch minulého storočia, kedy do Baltimoru prichádzajú Redovi rodičia Junior a Linnie May, ďalej sú v centre pozornosti manželia Abby a Red a ich 4 deti - Denny, Amanda, Jeannie a Stem a potom sa príbeh tiahne až k Abbyiným a Redovým vnúčatám na začiatku nového storočia. Autorka sa hlavne zamerala na krásu domu, ktorý Junior kedysi postavil pre jeho bohatého zákazníka a napokon ho získal pre seba. V príbehoch, ktoré jednotlivé postavy rozprávajú, odhaľujú iba časť pravdy a niektoré časti skladačky vyplávajú na povrch až po rokoch. Tak ako vo všetkých rodinách, ani v tejto nechýbajú pocity lásky, smiechu, smútku, sklamania či žiarlivosti.
Na knihu ma nalákala nálepka Edícia svetový bestseller a aj to, že autorka je držiteľkou Pulitzerovej ceny. Bohužiaľ, musím sa hneď na začiatku priznať, že som sa prvých 5 kapitol, cca 120 strán, nevedela do príbehu začítať. Zmena u mňa nastala vo chvíli, keď som sa začítala do prerozprávania života Redových rodičov - Juniora a Linnie May (2. a 3. časť). V 4. časti opäť upadlo moje nadšenie, táto časť ma nezaujala rovnako ako 1. časť knihy. Takže, keď si to zhrniem, 50% knihy ma bavila a 50% nebavila a musela som sa ňou doslova pretĺkať.
Asi najhlavnejším dôvodom, prečo som z príbehu v rozpakoch je nezáživnosť deja, nemyslím si, že život rodiny Whitshankových bol nezajímavý, skôr mi nesadol autorkin štýl opisu ich života. Skrátka som sa nevedela ponoriť do čítania a vcítiť sa do emócií postáv.
Okrem tohto dôvodu už ani sama neviem opísať, prečo ma kniha nebavila, ale bohužiaľ nemám ani žiadny dôvod ju odporučiť ostatným čitateľom.

Špulka modré nitě Špulka modré nitě Anne Tyler

Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace. Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhal... více

Komentáře (0)