Audiokniha Svatojánské ořechy

recenze

Svatojánské ořechy (2024) 5 z 5 / veruptackova
Svatojánské ořechy

Konec padesátých let přinese změnu do života nejen třináctileté Míně. Na její matku je pohlíženo skrz prsty pro své válečné pletky s nacisty. Navíc pochází ze Svatojánského domu, který je prokletý, protože strhávat zelené ořechy ze stromů je hřích.

Komplikované osoby, těžké volby a doba, o které se často v knihách nepíše. To jsou Svatojánské ořechy, třetí díl historické série z Přerovska. Autorka Lenka Chalupová skvěle zachytila, jak jedna chyba nebo životní rozhodnutí může udat cestu vašemu životu i vašich blízkých. A přestože se mi tento díl líbil z celé série asi nejméně, pravděpodobně to bylo dobou, do které je zasazen. Předchozí roky pro mě byly prostě o kousek zajímavější, protože mi odhalovaly neznámý kus historie.
Co musím zase a znova vyzdvihnout, je přednes paní Černé, která postavám vdechla ty správné emoce, díky kterým na mě příběh zapůsobil víc než kdybych ho jen četla. V případě tohoto dílu jsem to totiž zkoušela, ale audiokniha mi prostě vyhovuje více.

Moc oceňuju lehkou provázanost všech dílů. Je možné je poslouchat i samostatně, protože nenavazují přímo a odehrávají se vždy v jiné vesnici na Přerovsku. Ale i tak doporučuju neochudit se o všechny ty zajímavé příběhy.

Sérii Kyselé třešně doporučuji všem milovníkům historických románů, které jsou založené na skutečných událostech. A těm z vás, kteří pocházíte z Moravy dvojnásob.

Všechny tři díly Kyselých třešní jsou dostupné v Audioteka Klubu.

Za možnost poslechu v rámci spolupráce moc děkuji Audiotece.


Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Lidi ten dům lákal – a současně děsil. V jeho zahradě rostly letité ořešáky, kterým nebylo nikdy dopřáno, aby svůj plod ve skořápce vydaly v čase zralosti. Pro Dluhonické byl svatojánský dům prokletý. „Vždyť je to proti Pánubohu,“... více


Komentáře (0)

Přidat komentář