Svatojánské ořechy přehled

Svatojánské ořechy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538963/bmid_svatojanske-orechy.png 5 283 283

Kyselé třešně série

< 3. díl

Lidi ten dům lákal – a současně děsil. V jeho zahradě rostly letité ořešáky, kterým nebylo nikdy dopřáno, aby svůj plod ve skořápce vydaly v čase zralosti. Pro Dluhonické byl svatojánský dům prokletý. „Vždyť je to proti Pánubohu,“ křižovali se, „shazovat ořechy z větví ještě nezralé… Je to jako vytlouct nedonošené dítě z lůna matky. Hřích, jenom hřích!“ Jenže Juliana Paukrtová se synem Hanušem a vnučkou Vilemínou neuměli jinak. Stejně jako všichni jejich předci, o svatém Janu ze všech stromů strhali zelené ořechy a naházeli je do sudů. Léta 1958 a 1959 však přinesou dramatické změny. Třináctiletá Vilemína se musí vypořádat s novou životní cestou, během jediného roku se z dětské bezstarostnosti přenést do světa starostí dospělých a bojovat o své místo. Je tíživou situací v rodině vinna její máma Albína, zdatná agitátorka JZD, kterou místní nemají rádi pro její minulost pošpiněnou kolaborací s nacisty? Nebo za všechno může ten prokletý svatojánský dům? Strhující román Lenky Chalupové volně navazuje na úspěšné tituly Kyselé třešně a Páté jablko a završuje tak trilogii z poválečného Přerovska.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatojánské ořechy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (79)

Lka
včera 5 z 5

Audiokniha :
Třetí díl série Kyselé třešně byl opět super. Jak už se stalo v předešlých dílech, tak i tady byl závěr překvapivý. Poslech výborný v podání Dany černé.

Jana283
18.06.2024 3 z 5

Poslední díl trilogie mne už tolik nebavil jako předchozí. Bylo to trochu rozvláčné a dle schématu předchozích dvou dílu už čtenář tuší, že poslední část knihy přinese velmi tragické finále. Tentokrát se mi zdálo trochu překombinované a málo pravděpodobné. Nicméně trilogii jako celek chválím a doporučuji těm, které zajímá historie 20.století.


1alena1
11.06.2024 5 z 5

Krásná sága jedné rodiny a vlastně výstižná ukázka života menší vesnice v padesátých letech. Napsáno velice čtivě jako všechny knihy autorky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Kdo si vystavi štěsti na neštěsti druheho, byva potrestan.


Člověka si nejde koupit za vděk ani kolem něho postavit zeď a přisvojit si ho pro sebe.


Hněv pomine, nenávist zůstane.


Kniha Svatojánské ořechy v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených382x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených28x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech6x