Kniha nabízí neuvěřitelně syrový a autentický pohled na život za mřížemi jednoho z nejznámějších britských vězení, Wormwood Scrubs.
Autorka, která pracovala ve vězeňské službě 16 let, z toho část jako jedna z hlavních dozorkyň, nám přináší svědectví o brutální realitě, s níž se denně setkávala. Pracovala v ženské věznici, pak byla přeložena do Wormwood Scrubs.
Frake nám umožňuje nahlédnout za neproniknutelné zdi věznice, kde se střetávají násilí, drogy, sebevraždy i vzpoury, najdeme teroristy, sériové vrahy, celebrity, notoricky známé útěkáře a mnoho dalších.
Její styl psaní je přímý a bez příkras, což knize dodává na autentičnosti a často může šokovat.
Jedním z nejsilnějších aspektů knihy je její schopnost vykreslit složité morální dilemata, kterým musí vězeňský personál čelit.
Frake otevřeně mluví o tom, jak obtížné je udržet si lidskost ve světě, kde se každý den střetáváte s nejhoršími stránkami lidské povahy.
Její zážitky a popisy odhalují, jak tenká může být hranice mezi správným a špatným a jak snadno se člověk může nechat pohltit temnotou.
Frake také přináší zajímavé postřehy o fungování britského vězeňského systému a jeho nedostatcích.
Dozvíme se o problémech s nedostatkem personálu, špatnými pracovními podmínkami a systémovými chybami, které často vedou k vážným následkům.
Tyto prvky dodávají knize nejen dramatický náboj, ale také jistý sociální a politický přesah.
Na druhou stranu, kniha občas působí jako sled jednotlivých epizod, které na sebe nijak nenavazují v ucelený příběh.
To může některé z čtenářů zklamat, zejména pokud očekávají více strukturovaný děj nebo komplexnější analýzu.
Celkově je kniha silným a upřímným svědectvím o životě ve vězení, které osloví všechny zajímající se o kriminologii, psychologii a skutečné příběhy ze zákulisí vězeňských zdí.
Vanessa Frake přináší autentický a někdy až mrazivý pohled na to, co obnáší každodenní práce s těmi nejnebezpečnějšími zločinci ve Spojeném království.
Doživotí Vanessa Frake
Násilí, drogy, sebevraždy, vzpoury... teroristé, sérioví vrazi, namyšlené celebrity i notoričtí útěkáři. Vanessa Frake to všechno zažila během 16 let ve vězeňské službě. Když se ale stala jednou z hlavních dozorkyň v neblaze prosl... více