Budoucnost s příchutí minulosti

recenze

Tajemství Ořechové aleje (2024) 3 z 5 / Kikina182
Tajemství Ořechové aleje

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Jota za účelem recenze.

Ema strávila celý život tím, že se svou matkou pendlovala z jednoho města do druhého, přičemž se zapletla do situací, do kterých neměla a osvojila si několik špatných návyků. Celou dobu však toužila po jediném, po skutečné rodině. Když ji z ničeho nic osloví její babička s nabídkou práce, Ema neváhá a přijímá. Doufá, že konečně najde to, po čem vždycky toužila. A vypadá to, že ano. Život ve městě i práce jsou skvělé a se svou babičkou a sestřenicí vychází. Jenže má tajemství, které jí může o její nový život rychle připravit.

Styl psaní je čtivý, takže jsem se do knihy ponořila v podstatě okamžitě. Není moc popisný, ale to není vůbec na škodu, jelikož se autorce i tak povedlo dostatečně popsat všechno, co bylo třeba a zároveň zachytit atmosféru knihy.

Na rozdíl od Tajemství Kosí kavárny mi tahle kniha příliš nesedla. Stejně jako u prvního dílu je příběh docela předvídatelný, což by samo o sobě nebyl problém, ale zpracování docela pokulhává. V knize se objevuje hodně témat, přičemž jsou zajímavá, ale jejich rozpracování, nejspíš i vzhledem k tomu, kolik věcí se tady řeší, se drží spíš na povrchu. Takže ve výsledku mi příběh přišel trochu přeplácaný, jako kdyby do něj autorka přidala všechno, co jí zrovna napadlo. A ani ten magický realismus nebyl vyobrazen tak podmanivě jako v případě první knihy.

Ani postavy mi v tomto příběhu nepřirostly k srdci tolik jako ty z Tajemství Kosí kavárny, ale jejich popisu nemůžu nic vytknout. Jsou dobře popsané a to i docela do hloubky, i když bych si přeci jen představovala ještě detailnější popis.

Tajemství Ořechové aleje je skvělá odpočinková kniha. Nicméně mi přijde, ať už v porovnání s prvním dílem nebo obecně, docela průměrná. Není na ní nic, díky čemu by vyloženě utkvěla v paměti.

Tajemství Ořechové aleje Tajemství Ořechové aleje Heather Webber

Ema Wynnová vyrůstala na útěku se svou matkou podvodnicí a celý život si usilovně přála cítit, že někam patří. Když ji po dlouhých letech odcizení zničehonic vypátrá babička Glory a nabídne jí práci, mladá žena doufá, že se jí kon... více

Komentáře (0)