DÍTĚ PRACHU

recenze

Dítě prachu (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Dítě prachu

100/2024
DÍTĚ PRACHU
NGUYEN PHAN QUE MAI
Nakl. JOTA
Rok vydání 2024
304 stran
5*/5

Opět jsem se s dalším autorčiným dílem vydala do Vietnamu. A opět mě autorka dostala.

Začínáme roku 1969, kdy se dvě sestry vydávají do Saigonu, aby pomohly rodičům splatit dluhy. Pracují v baru Hollywood, kde baví americké vojáky. Ne vždy zůstane pouze u nezávazné konverzace a nevinného flirtování... Zásada jejich bordelmamá je - hlavně se nezamilovat. Což se právě Trang nepovede a srdce jí ukradne mladý pilot vrtulníku Dan...

V roce 2016 se Dan se svou manželkou Lindou vrací do Vietnamu, aby se vyrovnal s minulostí. Jako válečný veterán trpí spoustu traumat...

V té samé době se Ameroasiat Phong snaží se svou rodinou a dvěma dětmi dostat do Ameriky na základě toho, že byl dítě vietnamky a amerického vojáka. Vyrůstal v sirotčinci a nepoznal ani jednoho z rodičů. Naopak zažil spoustu bolesti, ústrků a příkoří. Podaří se mu pro svou rodinu zajistit lepší budoucnost?

Tyto tři linky se nám pravidelně střídají a já obracela stránku za stránkou, poněvadž všechny tři mě neskutečným způsobem zajímaly a potřebovala jsem vědět, jak se budou vyvíjet.

Myslela jsem si, že mám jasno, kam příběh spěje a trochu mě mrzelo, že to bude poněkud prvoplánové. Jejda, jak já jsem se mýlila. A za to jsem opravdu moc ráda. Autorka dokázala překvapit.

Autorka v této knize, kterou mimochodem psala sedm let a je vlastně zbeletrizovaným výsledkem jejího doktorandského výzkumu, zpracovala spoustu vážných témat. Je zde krásně vidět, že i když válečný konflikt skončil, může mít a má ještě i po desítkách let na lidech následky. Děti, které vznikly ze vztahů vietnamských žen a amerických vojáků, čelily spoustě ústrků, mnohé z nich vyrůstaly v sirotčincích, dívali se na ně skrz prsty, neměly jednoduché životy. A přitom vlastně za nic nemohly.

Krásný příběh, skvělá a důležitá kniha, kterou rozhodně doporučuji si přečíst. A pokud jste náhodou nečetli autorčinu předchozí knihu HORY ZPÍVAJÍ, tak to honem napravte.
(ČERVEN 2024)


Dítě prachu Dítě prachu Nguyen Phan Que Mai

Román o rodinných tajemstvích, potlačovaných traumatech i nekonečné síle odpuštění, který začíná během války ve Vietnamu a pokračuje i mnoho let poté. V roce 1969 se sestry Trang a Quynh rozhodnou odejít z rodné vesnice za prac... více


Komentáře (0)

Přidat komentář