Dopad

Co všechno může vyvolat připomínka staré tragédie?
A je možné odpustit člověku, i když si myslíte, že to možné není?

Tak i na to nám odpoví 1. díl série Případy Loy a Danijely.

Příběh začíná, když se novinář Loy vrací do práce po delší nepřítomnosti. Musel se totiž zotavit z traumatického zážitku a to není záležitost jednoho dne.
Rád by se opět zařadil do běžného života, proto návrat do práce bere jako příležitost začít znovu.
Na začátek dostane zdánlivě jednoduchý úkol - zpracovat článek k výročí tragické letecké nehody, která kdysi otřásla celou zemí.

Při shromažďování informací však Loa narazí na podivnosti a zdánlivě jednoduchý úkol se rázem změní v pátrání, které nás zavede do minulosti. A nejen do období samotné havárie, ale i jeho osobního života.

Do děje se přidá i Danijela, která bývala blízkou přítelkyní Loa a také jeho kolegyní. Jejich vztah je nyní však napjatý, jelikož Loa zklamala. Touží po tom, aby se mezi nimi vše urovnalo, ale on se zdráhá vpustit ji znovu naplno do svého života.
Důvěra je holt záležitost vrtkavá.
Ale vzhledem k okolnostem musí své síly i přes to spojit.

Postupně rozkrývají souvislosti, které mohou změnit pohled na to, co se tehdy stalo. Stejně tak se dozvíme mnoho o obou hlavních postavách - čím si prošli, jaké chyby udělali…
Jak daleko budou ochotni zajít, aby odhalili pravdu? A jaké následky může mít honba za příběhem?

Velice mě oslovil styl autora, kdy kombinuje napětí, psychologii postav a autenticitu novinářského prostředí (sám autor je totiž novinář a je to znát ).
Děj se rozvíjí postupně a dávkuje nám nové informace tak, aby nás udržel v napětí. Každá nová stopa funguje jako nový dílek skládačky, než i ten poslední zapadne na své místo.

Postavy jsou také propracované - Loa je muž poznamenaný minulostí. Jeho trauma je zpracováno realisticky, ale citlivě. Co mě malinko mrzí, tak klišé v podobě alkoholu, ale co si budeme, je to asi první věc, po které v takové chvíli sáhne velké procento lidí, protože si myslí, že v něm naleznou úlevu.
Danijela je naopak energická, odhodlaná a neústupná.

Ke knížce je potřeba přistupovat tak, že se nejedná o klasické krimi, kdy nastoupí celá parta kriminalistů - tady pátrají novináři. A co si budeme… novinařina je často taková hra na detektivy…

Máš rád psychologické knížky nebo celkově knížky s přesahem? Pak si myslím, že se ti bude líbit.
A pokud tě zajímá novinařina, pak se ti bude líbit určitě.

Dopad Dopad Victor Pavic Lundberg

Strhující detektivní román o touze najít naději v okamžiku tragédie Loa Bergman se po dlouhé pracovní neschopnosti vrací k práci novináře ve večerním deníku. Pomalu se zotavuje z traumatického zážitku a zároveň se snaží vyhýba... více

Komentáře (0)