Dej mi pokoj

Hluboký ponor do životních příběhu šesti lidí, jejichž pokoje se staly symbolem útočiště, vězení nebo třeba domnělé jediné možnosti.

Hlavními postavami příběhu jsou Táňa, Luis, Josef, Marta, Dušan a Adéla a každý jeden z nich čelí určitým neduhům a nežijí životy jak by měli.
Ať jsou to problémy s alkoholem, znovuzačlenění do života po úrazu nebo třeba neschopnost / nezájem postavit se na vlastní nohy.

Autorka nám jejich životy servíruje postupně skrze krátké kapitoly a postupně se nám nenápadně propojují.

Každá postava je jiná a přes to je něco spojuje.

Táňa se svými dětmi utíká z toxického vztahu, ale ani ona není bez viny a andílek.

Luis je despota, kterému návykové látky nejsou cizí. A rozčiloval mě asi nejvíce - i když nebyl jediný.

Dušanův příběh se mě dotkl nejvíce. Po nehodě skončil na vozíku a potýká se tak nejen s fyzickým omezením, ale i s postojem své rodiny.

Adéla je laxní dospělá žena, která se s prací nepřetrhne, protože proč by to dělala.

Josef se od světa odřízl dobrovolně a je po Dušanovi dalším životním příběhem, který se mě dotkl.

A Marta, která se jako hodná dcera stará o matku? Té její životní příležitosti proklouzají mezi prsty.

Najdou vnitřní sílu své životy změnit?

Autorka ukazuje, že psychologie je její silnou stránkou - aby ne, když je (nejen) psycholožkou.
Píše přirozeným a nekomplikovaným stylem, bez příkras. Krátké kapitoly nutí číst dál a i přes těžká témata zůstává knížka neuvěřitelně čtivou.

Je surová, autentická a emočně náročná a přesně to je důvod, proč mě tak zaujala.

Pokud máte rádi knížky, které obsahují vážná témata a životní příběhy, které se klidně mohou dít vašim sousedům nebo blízkým, aniž byste o tom věděli - bude pro vás ideální volbou.

Dej mi pokoj Dej mi pokoj Petra Štarková

Pro Táňu a její dvě malé děti je bývalý dětský pokoj azylem, pro jejího partnera Luise úkrytem před spravedlností, pro Josefa dobrovolným vězením. Dušan je po nehodě odkázaný na vozík a pomoc rodičů, Marta doma čeká na životní šan... více

Komentáře (0)