Když si zadáte do vyhledávaní slovo „vyjednavač“, dostanete zpět také velké portfolium knih tohoto názvu z mnoha žánrů, a to ve velmi kolísavé kvalitě. Jedno však mají společné, fascinaci profesí, která je obyčejnému člověku zahalena rouškou tajemství. Nejedná se však o žádné zaříkávače koní, ale v reálu o příslušníky policie, kteří mají mimo svou hlavní náplň práce také specializaci k vyjednávaní s osobami v krizi a jejich úkolem je vyřešit situaci bez násilí a přesvědčit člověka na druhé straně o větší či menší míře dobrovolnosti svého jednání vedoucí k ukončení celé nebezpečné situace bez použití síly.
Ke knize jsem se dostala náhodou přes rozhovor na jednom o něco méně bulvárním médiu, které přibližovalo slovy Karla Pošívala, elitního vyjednavače, tuto profesi s několika opravdu otřesnými případy z praxe a on sám upozorňoval na narůstající sebevražedné tendence mezi stále mladšími lidmi až dětmi. Na konci byla krátká poznámka o vydávané knize a o té bude právě teď (nečekaně) řeč.
Po otevření knihy dostane asi většina zkušenějších čtenářů lehký šok, protože velikost písma je poněkud nezvyklá, vpravdě obří. Když mi manžel knihu přinesl a já ji otevřela poprvé, zeptala jsem se ho, jestli to je nějaký slabikář pro naši dceru nebo co to má být. Pokud se však přenesete přes toto, a i přes mnohdy neformálnost pokládaných otázek ze strany Markéty Nekolové, které mnohdy připomínají hovorovou mluvu a jsou tak ve velice prudkém kontrastu s odpověďmi Karla Pošívala, dostanete opravdu příjemné čtení o oboru, který je méně tajemný, než se zdá, o to však náročnější a vykonavatelný jen pro malou skupinu obyvatelstva.
Po velmi krátkém úvodu a první dramatické fotce Karla Pošívala (v knize jich je pro ilustraci vážnosti tématu více) se dostáváme k rozhovoru samotnému, jehož formou je celá kniha napsána a postupně se přes jednotlivá témata noříme hlouběji do profese vyjednavače. Od knihy opravdu nečekejte nějaký návod k tomu přivést kohokoliv na svou stranu nebo univerzální pravdu o čemkoliv, krok po kroku se skrze teorii, obecně známá pravidla komunikace a příklady z praxe pro názornost posouváte dál. Každá kapitola je nějakým milníkem nebo fází procesu vyjednávání a žádný nelze minout. Policista zároveň stále zdůrazňuje, že se nejedná o žádnou magii, ale pouze o pozornost, tvrdý trénink a velkou dávku trpělivosti, které jsou základními kameny procesu vyjednávání.
Velký bonus rozhovoru je vysoká míra příkladů z obyčejného života. Karel Pošíval neuvádí komunikační strategie pouze v souvislou s držiteli rukojmí nebo zoufalými lidmi mířícími pod kola vlaku, ale velice často ukazuje paralely v běžné mezilidské komunikaci. Nastavuje zrcadlo každému čtenáři a upozorňuje, že chyby děláme všichni a podává ruku k nápravě. Například fenomén nevyžádaných rad v kapitole o empatii je rozhodně na komoru mířící téma, které si zkusil z obou stran prakticky každý. V knize je vysvětleno také to, proč to většinou nevyvolá vděk, ale vztek. A to ve všech případech užití.
Celkově se kniha dá označit oproti klasickým kriminalistickým sborníkům nebo rozhovorům s představiteli zajímavých profesí jako tematicky trochu posunutá do praxe. Nebudete od začátku do konce číst pouze o jednotlivých případech, ale hlavně o komunikačních technikách jako takových, které se dají nejen v profesi vyjednavače použít. Je to zajímavé posunutí čtenáře vyzkoušeným směrem, který využít může či nikoliv. Samozřejmě nahlédnete i za pozadí případů a situací, ale bez představy o konkretizaci jednotlivých aktérů s výjimkou držení rukojmí Barborou Orlovou a předcházející vraždy na škole před lety, což byl případ, který v mnohém změnil chápaní bezpečnosti v našem státu. A mnoho toho zpřísnil.
A pokud se vaše práce zakládá hlavně na komunikaci, naleznete zde mnoho užitečných tipů, rad i postupů, hlavně na konci knihy v nejdelší kapitole, která se zaobírá čistě obchodním jednáním, které ač to možná zní překvapivě, je také důležitou dovedností policejního vyjednavače. Což prozradí každému čtenáři Karel Pošíval v knize sám.
Neváhejte tedy sejmout auru tajemna jedné z nejvíce záhadných profesí v rámci policejní práce a v zajímavém rozhovoru se dopátrejte, o čem to vyjednávání vlastně je a proč se jedná výhradně o soubor tvrdě natrénovaných dovedností a o žádné čáry a kouzla.
Vyjednavač Karel Pošíval
Když slova zachraňují životy. První český knižní rozhovor s policejním vyjednavačem! Sebevraždy, vyhrocené konflikty, zadržování rukojmích… to vše je pro policejního vyjednavače denním chlebem. Policista Karel Pošíval je jedním... více