Dravé zvěři napospas odhalí duši skrytou za úsměvem

recenze

Dravé zvěři napospas (2024) / KočkomilkaJana
Dravé zvěři napospas

Jana Jašová, držitelka prestižní ceny Magnesia Litera, opět dokazuje, proč patří k předním autorům současné literatury. Po úspěšných titulech jako Krutý měsíc a Znič to jméno jsem se na její novou knihu těšila s nadšením, které připomínalo očekávání narozeninových dárků. A musím říct, že čekání rozhodně stálo za to – už teď se těším na další!

V knize Dravé zvěři napospas sledujeme Zuzanu, která se po letech strávených ve vztahu a následném rozvodu rozhodne vyzkoušet Tinder. V průběhu adventu, kdy se jí více než obvykle vrací vzpomínky na zmizení její nejlepší kamarádky před pětadvaceti lety, se však ocitne v situaci, kdy se její odmítnutí druhé schůzky mění na denní stalking.

Jana Jašová opět a znovu dokáže překvapit svým mistrovským způsobem budování postav a jejich charakteristik. Dokáže je (chudáky) vtáhnout do situací, které jsou často absurdní, ale ne úplně nepravdivé. Příběh, který se odehrává během několika hektických dní, si zachovává napínavou gradaci; nezapojení policie mě téměř nutilo k tomu knihu prohodit oknem - ale právě to dodalo příběhu na intenzitě. Brutalita a absence svědomí jedné z postav mne nakonec i zaskočila.

Jazyk knihy je srozumitelný a čtivý, obohacený o Zuzanin styl smskování, který se nese ve stylu generace Z a ponechává znaky Zuzaniných dys-funkcí... Já osobně jsem byla překvapená i zmínkou o jedné službě, kterou neznám, což jen potvrzuje, jak dobře je autorka v obraze s aktuálními trendy nebo má nastudovanou problemtiku.

Kouzlo příběhu ale podle mne tkví v plíživém strachu. Neustálé zprávy s nádechem nevhodnosti mají značný dopad na psychiku. Jašová brilantně zachytila Zuzaninu psychologickou reakci na teror, který jejímu životu hrozí. Doufám, že se mi něco podobného nikdy nestane, protože já bych z toho asi nevyšla živá.

Při čtení jsem ocenila pomalé odhalování pravdy a zodpovídání odpovědí na otázky, které mne napadaly. Ačkoli některé postavy měly předvídatelné reakce a občas se objevily nelogické prvky, poslední kapitoly na Štědrý den dokázaly překvapit a šokovat. I když i na konci by někteří čtenáři mohli některé zvraty předvídat, surovost, s jakou se odhalení udála, je jen těžko odhadnutelná.

Když už se čtenář dostává do příjemného pocitu epilogu, Jašová hází vidle do jeho “happy endu. Nečekám, že by následovalo přímo pokračování, protože příběh je kompaktní a uzavřený, ale koncová slova vzbuzují otázky, na které bych ráda znala odpověď.

Dravé zvěři napospas je silným příběhem, který nejen poutavě zobrazuje psychologické drama, ale i odhaluje temné stránky lidské povahy. Důraz na současné trendy a jazykové vyjadřování dává knize svěžest, která ji činí relevantní v dnešní době. Jašovou tak doporučuji každému, kdo hledá napínavý a zároveň hluboký čtenářský zážitek.


Dravé zvěři napospas Dravé zvěři napospas Jana Jašová

Osmatřicetiletá Zuzana si po krachu dlouholetého vztahu založí profil na Tinderu, brzy ale začne litovat. Zdá se totiž, že některý z odmítnutých mužů neunesl své zklamání. Desítky vulgárních zpráv naznačují, že ji kdosi neustále s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář