Herní tester nás seznámí se Světem bez hranic
recenze
Herní tester (2020) / KočkomilkaJanaMožná nás, milovníků RPG knih, není mnoho, ale mohu vám říci, že pokud na nás narazíte, čekejte sáhodlouhý monolog na téma “Proč je literární RPG úžasné. Budu se snažit krotit a dnes vám představím jednu z úvodních, či pro neznalé tématu ideálních, knih - Herní tester - Temný bylinkář I. od Michaela Atamanova.
První díl série Temný bylinkář nás seznámí s hlavním hrdinou Timothym a jeho sestrou Valerií. Samozřejmě postupem času se mnoství postav rozroste i o herní NPC, ale víceméně jen sourozenci nám ukáží i “reálný svět mimo hru. I v tomto směru má Atamanov silný příběh a stojí za to si jej užít. Ovšem Svět bez hranic? Přátelé, umět tyhle hry, neváhám a jdu do toho. Avšak já nervově nezvládám ani Oblivion s nesmrtelností, takže zůstanu u četby.
Od Herního testera nečekejte jen dobrodružství malého goblina Ambry (Timothyho), ale i o tajemnou situaci v korporátu, pro který náš hrdina jako tester pracuje. Každopádně ta do dění v prvním díle zasahuje jen maličko a my se většinu času snažíme plnit úkoly, zvyšovat statistiky postavy ušatého goblina a poznáváme nové lidi či navazujeme přátelství.
Jazyk, kterým je Herní tester psaný, není nikterak složitý. Občas se do textu vloudí systémová hláška, což podporuje dojem hry, tu a tam nám Timothy ukáže tabulku, kde máme všechny herní statistiky goblina Ambry. Přehledy schopností jsem zkoumala jen tehdy, když jsem maličko ztratila pojem o tom, jaké vlastnosti hrdina má. Nebo když na to poukázala Valerie, která ve hře, a tím i v knize, vystupuje svým způsobem jako mentor. Díky ní jsem začala i já chápat herní logiku trochu obšírněji.
Co do charakterů a vývoje postav jde o celkem delikátní záležitost. Nedokážu se zbavit dojmu, že Timothy hraje jak ve hře tak v životě. Protože přece nikdo nemůže být tak hodný a srdečný, nebo jo? Pokud odhlédnu od této okolnosti, která mi v hlavě rozblikala varovný signál v pasáži knihy na oslavě narozenin, má se čtenář na co těšit. Herní tester - Temný bylinkář I. je svým způsobem pohádka. Takže i když dojde na boj nebo je nám popisována vesnice goblinů po útoku, vždy decentně a úměrně tomu, že si knihu může přečíst i dítě. Proto bez cenzury předčítám tyto knihy i synovi (6 let). A do toho vysvětlují pojmy - což u dospělého nehrozí a může si Svět bez hranic užít bez zdržování.
Michael Atamanov má na svém kontě hodně RPG knih, některé lepší jiné méně. Herní tester - Temný bylinkář I. se tak řadí mezi ty jednodušší a rozkošné knihy, které vás okouzlí a žánr si zamilujete. Asi bych jej nekupovala mladším školním dětem, ale žáky druhého stupně už bych se obdarovat nebála. Myslím si, že Herní tester může pobavit i herní matadory, kteří mají všechny RPG hry v malíku. Aspoň je dostanete na dovolenou od počítače.
Herní tester Michael Atamanov
Dokáže nováček na prvním levelu přežít ve virtuální realitě, když ho hra vrhne rovnou do oblasti pro postavy o desítky levelů výš? Nebo goblin bylinkář umře ještě dřív, než si vůbec někdo pustí jeho stream? Tim je bývalý úspěšn... více