Herní tester nás seznámí se Světem bez hranic

recenze

Herní tester (2020) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Herní tester

Možná nás, milovníků RPG knih, není mnoho, ale mohu vám říci, že pokud na nás narazíte, čekejte sáhodlouhý monolog na téma “Proč je literární RPG úžasné. Budu se snažit krotit a dnes vám představím jednu z úvodních, či pro neznalé tématu ideálních, knih - Herní tester - Temný bylinkář I. od Michaela Atamanova.

První díl série Temný bylinkář nás seznámí s hlavním hrdinou Timothym a jeho sestrou Valerií. Samozřejmě postupem času se mnoství postav rozroste i o herní NPC, ale víceméně jen sourozenci nám ukáží i “reálný svět mimo hru. I v tomto směru má Atamanov silný příběh a stojí za to si jej užít. Ovšem Svět bez hranic? Přátelé, umět tyhle hry, neváhám a jdu do toho. Avšak já nervově nezvládám ani Oblivion s nesmrtelností, takže zůstanu u četby.

Od Herního testera nečekejte jen dobrodružství malého goblina Ambry (Timothyho), ale i o tajemnou situaci v korporátu, pro který náš hrdina jako tester pracuje. Každopádně ta do dění v prvním díle zasahuje jen maličko a my se většinu času snažíme plnit úkoly, zvyšovat statistiky postavy ušatého goblina a poznáváme nové lidi či navazujeme přátelství.

Jazyk, kterým je Herní tester psaný, není nikterak složitý. Občas se do textu vloudí systémová hláška, což podporuje dojem hry, tu a tam nám Timothy ukáže tabulku, kde máme všechny herní statistiky goblina Ambry. Přehledy schopností jsem zkoumala jen tehdy, když jsem maličko ztratila pojem o tom, jaké vlastnosti hrdina má. Nebo když na to poukázala Valerie, která ve hře, a tím i v knize, vystupuje svým způsobem jako mentor. Díky ní jsem začala i já chápat herní logiku trochu obšírněji.

Co do charakterů a vývoje postav jde o celkem delikátní záležitost. Nedokážu se zbavit dojmu, že Timothy hraje jak ve hře tak v životě. Protože přece nikdo nemůže být tak hodný a srdečný, nebo jo? Pokud odhlédnu od této okolnosti, která mi v hlavě rozblikala varovný signál v pasáži knihy na oslavě narozenin, má se čtenář na co těšit. Herní tester - Temný bylinkář I. je svým způsobem pohádka. Takže i když dojde na boj nebo je nám popisována vesnice goblinů po útoku, vždy decentně a úměrně tomu, že si knihu může přečíst i dítě. Proto bez cenzury předčítám tyto knihy i synovi (6 let). A do toho vysvětlují pojmy - což u dospělého nehrozí a může si Svět bez hranic užít bez zdržování.

Michael Atamanov má na svém kontě hodně RPG knih, některé lepší jiné méně. Herní tester - Temný bylinkář I. se tak řadí mezi ty jednodušší a rozkošné knihy, které vás okouzlí a žánr si zamilujete. Asi bych jej nekupovala mladším školním dětem, ale žáky druhého stupně už bych se obdarovat nebála. Myslím si, že Herní tester může pobavit i herní matadory, kteří mají všechny RPG hry v malíku. Aspoň je dostanete na dovolenou od počítače.

Herní tester Herní tester Michael Atamanov

Dokáže nováček na prvním levelu přežít ve virtuální realitě, když ho hra vrhne rovnou do oblasti pro postavy o desítky levelů výš? Nebo goblin bylinkář umře ještě dřív, než si vůbec někdo pustí jeho stream? Tim je bývalý úspěšn... více

Komentáře (0)