I knižní průvodce může mít duši

recenze

Řím: A všude na dosah je krása (2024) 5 z 5 / Marghe
Řím: A všude na dosah je krása

Úplně jinak pojatý průvodce Římem, než na jaké jsme zvyklí a kterých knižní trh nabízí nespočet. Nenajdeme zde klasické trasy mezi hlavními památkami, po kterých se vydávává téměř každý přijíždějící turista. Autor knihy nás zavede do méně známých oblastí, ovšem právě ty nám mohou nabídnout zcela nevšední zážitky, kde převážně chuťové pohárky jsou v sedmém nebi.

Při pročítání knihy je mi jasné, že autor je velkým milovníkem nejen Říma, ale celé Itálie a italštiny. Jeho kouzelný popis italských slov je zcela dechberoucí.

„Jsou jazyky, které nemají zdrobněliny. Jsou jazyky, které používají zdrobněliny, ale přes tvrdost slov a suchopárnost obyvatel zapadnou v tamní odtažitosti vět. V Itálii se zdrobněliny vyjímají jako šperk na skvostně padnoucích šatech, jako likér, který na účet podniku přistává na stole po chutné večeři, jako pták míru, vypuštěný v rámci oslavné kanonády. V italštině zdrobněliny vyzdvihují, laskají, upozorňují, poutají, zdobí. Jsou to tóny znělky oznamující začátek oblíbené relace.“

A já s ním naprosto souhlasím, italská slova, nejen zdrobněliny, ale celé věty jsou krásné, mají svoji vřelost a příjemně se poslouchají. Ne, italština není úplně jednoduchá, jak si většina lidí myslí a s tím přicházejí i do mých kurzů. Ale má velkou výhodu oproti jiným jazykům. A tou jsou lidé, Italové, kteří jsou velmi shovívaví, když my nerodilí mluvčí děláme chyby. Jsou rádi, když prohodíme několik slov v jejich jazyce a pokud ze sebe vykouzlíme celou větu, jsou nadšení a opěvují naši skvělou znalost italštiny. Místní obyvatelé vytvářejí právě to pohodové prostředí, které my fanoušci Itálie tolik milujeme.

Autor nám v knize představí samozřejmě i hlavní památky, nejslavnější náměstí, galerie, kostely, baziliky i muzea. Ale nasměruje nás i za nejlepší zmrzlinou, sýrem, delikátním vínem, pizzou či famózními těstovinami. Doporučí nám malé rodinné restaurace, kde si vychutnáme nejen nejchutnější pokrmy, ale užijeme si tu pravou místní atmosféru. Poradí, co si máme s sebou z Říma odvést domů, naučí nás uvařit ty nejlepší špagety Carbonara a naplánuje nám, jak si skvěle užít to nejlepší z Říma i když na jeho prozkoumání máme třeba i jen jediný den v roce.

Řím: A všude na dosah je krása Řím: A všude na dosah je krása Marcel Sauer

Poeticko-obrazový průvodce. Řím je jedno z nejpůvabnějších měst světa. Věčné ve své kráse a krásné ve své dlouhověkosti. V jeho ulicích se prolíná historie, architektonické skvosty, spiritualita, dobré jídlo i vřelí lidé. Krásu a... více

Komentáře (0)