Imogen, pochopitelně
recenze
Imogen, pochopitelně (2024) / lenny.and.booksBecky Albertalli je pro mě takový „auto buy“ autor. Kromě „Kate v záři reflektorů“ jsem četla všechno, co u nás vyšlo, a když jsem viděla obálku Imogen, Obviously, byla jsem nadšená – zamilovala jsem se na první pohled. Jako vždy mě Becky vtáhla do příběhu hned od první stránky, a knihu jsem měla přečtenou během jednoho odpoledne. Albertalli prostě umí psát čtivě a její příběhy doslova plynou. Hlavní hrdinka Imogen je sympatická a její životní dilema člověka nutí zamyslet se. I když se mi kniha četla skvěle, ne ve všech ohledech jsem s ní souznila.
Imogen a její přátelé hodně řeší, kdo je jak moc queer a jestli zapadají do určité kategorie. Chápu, že pro spoustu lidí může být hledání identity zdrojem síly, ale na mě to působilo trochu moc – jako by bylo nutné všechno za každou cenu zaškatulkovat. Přitom mám pocit, že city prostě existují, aniž bychom jim museli dávat konkrétní nálepky.
Možná je to tím, že mám trochu jinou zkušenost – měla jsem téměř pětiletý vztah se ženou, i když do té doby jsem chodila jen s muži. Nikdy jsem necítila potřebu analyzovat, jestli to bylo „opravdu“, nebo jen nějaký vliv okolí. Prostě jsem prožívala to, co jsem cítila, bez přemýšlení nad tím, jestli patřím do nějaké kategorie.
Vím, že kniha vychází ze zkušeností samotné autorky, která byla nucena veřejně projít coming outem pod tlakem společnosti, protože jako cis hetero žena čelila kritice za psaní o queer tématech. I když mi v tomto ohledu kniha nesedla, jsem ráda, že existuje. Pro spoustu čtenářů může být inspirativní a pomoci jim najít odpovědi na otázky, které si sami kladou. Becky Albertalli je talentovaná autorka a její knihy mají co říct – ačkoliv tentokrát to pro mě nebylo úplně to, co jsem hledala.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @knihkupectvi_luxor
Imogen, pochopitelně Becky Albertalli
Přestože je Imogen stoprocentní heterosexuálka, titul nejlepšího spojence na světě má jistý. Nevynechala žádné setkání Pride klubu. O queer tématech toho ví víc než její queer mladší sestra. Její kamarádky jsou taky queer: Gretche... více