Kandidát na přítele
"Kandidát na přítele“ od Alexis Hall byla kniha, na kterou jsem se opravdu těšila. Mám ráda queer literaturu a tahle mi dlouho ležela v knihovně v angličtině, takže když vyšla česky, řekla jsem si, že je konečně čas se do ní pustit. Bohužel mě ale čtení nechalo trochu rozpačitou.
Příběh jako takový má potenciál – falešný vztah, který se začne měnit v něco víc, je klasika, která má vždycky co nabídnout. Co mě ale zklamalo, bylo zbytečné natahování děje. Často jsem měla pocit, že se příběh ztrácí v přemíře dialogů a situací, které neposouvají děj kupředu. Místy jsem se přistihla, že přemýšlím, o čem vlastně čtu, a to bohužel trochu narušilo moje nadšení.
Hlavní postavy, Luc a Oliver, na mě působily poněkud odtažitě. Zatímco Oliver byl aspoň částečně sympatický, Luc mě místy spíš iritoval. Jeho chování bylo často přehnané, což mi ztěžovalo se s ním sžít. Celkově jsem si k jejich příběhu nevytvořila takový vztah, jaký bych si přála.
Na druhou stranu musím uznat, že kniha má svou atmosféru a humor, který na první pohled připomíná Bridget Jones. Ačkoliv tuhle inspiraci vnímám, celé to na mě působilo spíš jako ne zcela povedená parodie – něco jako „Bridget Jones meets queer romance,“ ale bez šťávy, kterou bych očekávala.
Nakonec dávám 3 hvězdičky, protože „Kandidát na přítele“ rozhodně není špatná kniha, jen se bohužel ztratila v přílišné rozvláčnosti a nenaplnila moje očekávání. Pokud máte rádi lehkou romantiku s trochou britského humoru a nevadí vám delší dialogy, může být tahle knížka pro vás. Jen já jsem si z ní asi tolik neodnesla, jak jsem doufala.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji @knihydobrovsky
Kandidát na přítele Alexis Hall
Luc O'Donnell je tak trochu slavný a ani trochu ho to netěší. Jeho rodiče – rockové hvězdy sedmdesátých let – se rozešli, když byl malý, a otec, se kterým nikdy nemluvil, strávil dalších dvacet let v léčebnách. Jenže teď se mu pod... více