Podivná úmrtí panovníků a panovnic

Přemýšleli jste někdy jak umírali naši největší a nejudatnější králové? A co se stalo s královnami, když jejich manželé zemřeli? V knize o podivných úmrtí se dozvíte především o přemyslovské větvi, která je dlouhá a záhadná, jako kniha sama. A není to rozhodně na škodu. Naopak. Kdy jindy číst příběhy a poznatky vědců o našich vládcích než v době, ve které teď žijeme.

Bořivoj, Ludmila, Václav a jeho bratr Boleslav jsou první Přemyslovci, když nepočítáme Přemysla Oráče a Libuši, a těmi kniha i začíná. Na rozsáhlých stránkách se dozvíte, jak se vědci dívají na jejich smrt i jejich život. Přes ně překročíte k Přemyslovi Otakarovi a dalším králům až k Ludvíku Jagellonci, kteří tvořili tuto zemi. Formovali a bojovali pro ni a konečně i zemřeli. Asi nejdojemnější částí, i když nejznámější událostí v našich dějinách, je právě smrt Přemysla Otakara II., krále zlatého a železného. Dále je tu i jistá podobnost s Janem Lucemburským. Zkrátka, oba osudy spojovalo jedno, zemřeli na bitevním poli pro svoji zemi, a jejich kosterní pozůstatky procestovaly celou Evropu.

Po grafické stránce není, co knize vytknout. Obálka, na které jsou vyobrazeni dávní králové a světci je poutavá a vyjímat se bude i ve vaší knihovně.
Před několika lety jsem četla knihy od MUDr. Emanuela Vlčka, našeho známého antropologa, který se specializoval zkoumáním ostatků našich králů a královen. To on viděl po x letech kosti krále Jana Lucemburského. Byl u otevření hrobu Zdislavy z Lemberka, Václava II., Elišky Přemyslovny a dalších. Pan doktor měl moc hezkou schopnost napsat knihu o těchto morbidních záležitostech poutavě a čtivě. A to se povedlo i Janu Bauerovi.

Jan Bauer je spisovatel, který opravdu bádal a hledal odpovědi na své otázky ohledně úmrtí našich panovníků. A povedlo se mu to. Sice občas je něco i kostrbaté a snad i zavádějící, přesto čtivé a zajímavé. Nezapomíná své čtenáře napínat, přitom se snaží držet se faktu. Některé informace jsem sice už znala, ale některé byly nové, třeba úmrtí manželek Václav IV. Podivná úmrtí panovníků a panovnic je nenáročné, nedepresivní čtení, tak se do něj určitě vrhněte. Možná se dozvíte víc, než jste očekávali.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Podivná úmrtí panovníků a panovnic Podivná úmrtí panovníků a panovnic Jan Bauer

Zdaleka ne všem českým panovníkům bylo dáno zemřít ve vlastní posteli obklopeni svými nejbližšími. Už kníže Václav, později svatořečený patron země české, byl bestiálně ubit družinou svou mladšího bratra Boleslava. Kníže Jaromír b... více

Komentáře (0)