Jaká hrůzná tajemství skrývá psychiatrická Léčebna pro vrahy?

recenze

Léčebna (2024) 4 z 5 / Suzanne
Léčebna

Forenzní psycholožka Connie Woolwineová je přivolána k novému případu. V Léčebně, psychiatrickém zařízení pro vrahy s vysokou ostrahou, kdosi zabil zdravotní sestřičku Taru hrůzným způsobem: provedl jí císařský řez a unesl její dítě, za které požaduje výkupné. Connie svádí boj s časem i s vlastními démony z minulosti.

Personál a vězni nemají tušení, co stalo a Connie potřebuje, aby to tak zůstalo, protože předčasně narozené dítě přežije v rukách únosce maximálně týden. Je si jistá, že hrůzný čin spáchal někdo z vězňů společně se zaměstnancem. Connie proto do Léčebny nastupuje pod krytím psychoterapeutky, která má pomoci s adaptací nového chovance, bývalého vojáka nazývaného pacient B. Až na to, že pacient B. není nikdo jiný než bývalý inspektor z kriminálky Brodie Baarda. Jenže jak mají najít únosce a zabijáka mezi těmi nejhoršími sériovými a masovými vrahy trpícími duševní chorobou?

Helen Fieldsová píše čtivě a chytlavě a od začátku buduje napětí a tajuplnou atmosféru, takže se začtete a nebudete moct přestat. Zručně kombinuje pátrání po dítěti, popisy prostředí a fungování Léčebny a postupně čtenářům odhaluje, co vězni na tom nejpřísněji střeženém oddělení spáchali. Všechny postavy jsou skvěle napsané a životné, a ne každý je takový, jak se na první pohled zdá. Jednu z hlavních rolí hraje i samotná Léčebna podobná středověkému hradu se třemi věžemi a sklepením uprostřed divoké přírody. Helen Fieldsová si očividně dala práci s řešeršemi a podrobně popsala fungování zařízení pro duševně nemocné vrahy s vysokou ostrahou, takže působí naprosto uvěřitelně a reálně.

Helen Fieldsová je českým čtenářům známá hlavně jako autorka thrillerové série Dokonalá. Já jsem si po třetím dílu dala s touto sérií pauzu, protože je na mě moc depresivní. Knihy s Connie Woolwineovou mi ale sedí. Od událostí v prvním díle Jako stín uplynuly dva roky. Mezitím Baarda odešel od policie, už rok spolupracuje s Connie na případech po celém světě a stali se z nich přátelé.

Léčebna ale není dokonalá. Connie mi přišla na jednu stranu moc důvěřivá, na druhou stranu zase rychle hotová s úsudkem Navíc trpí nezpracovaným traumatem, protože kdysi byla neprávem zavřená v psychiatrické léčebně, ale odmítá si to přiznat a prostředí Léčebny ji tak dostane na lopatky. Od někoho s jejími znalostmi a zkušenostmi bych čekala víc. Závěrečná část s bouřkou, požárem, nefunkční elektřinou a odříznutím od okolního světa byla už typicky románová.

Helen Fieldsová je ale zkušená a talentovaná autorka a já mám pro knihy z prostředí psychiatrických zařízení slabost. V Léčebně nechybí nebezpečná tajemství, překvapivé zvraty a temnější atmosféra, takže jsem si čtení užila a rozhodně doporučuju. Případ je navíc uzavřený, takže se dá číst i samostatně, ale na konci je jasné, že Helen Fieldsová chystá pokračování. Už se nemůžu dočkat.


Léčebna Léčebna Helen Fields

V přísně střeženém ústavu pro ty nejhorší zločince dojde k vraždě zdravotní sestry. A pohřešuje se i její novorozeně. Únosce žádá výkupné, čas neúprosně běží. Forenzní psycholožka Connie Woolwineová dokáže proniknout do mysli pach... více


Komentáře (0)

Přidat komentář