Jednooký je skvělá dobrodružná kniha, která nás zavede za Žižkou na Vítkov

recenze

Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi (2024) 5 z 5 / Terkaodkafe
Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi

U příležitosti výročí 600 let, které uplynuly od smrti nejvýznačnějšího českého vojevůdce, vznikla kniha, která popisuje dobrodružství party dětí na jeho kopci. A zároveň připomene nejen historii Vítkova, ale i samotného Žižky.

Na úpatí Žižkovského Vítkova se potkávají tři mládežníci – Zemek, Kateřina a Lišák. Od kohosi neznámého dostali pozvánku k tajuplné hře. Vydají se po stopách statečného vojevůdce, cestu jim ovšem ztěžují nespolehliví průvodci a zdá se, že si s nimi hrají nejen oni, ale i jejich vlastní smysly.

Pokud milujete Správnou pětku či Foglarovky, ale chcete si přečíst (nebo spíš svým dětem) něco dobrodružného ze současnosti, bude pro vás kniha Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi správnou volbou.  Je to skvělý mix dobrodružství, tajemna, humoru a historie. Zároveň své čtenáře seznámí s životními osudy Jana Žižky.

Dobrodružství je téměř na každé stránce, takže se snad nikdo nestihne nudit. Spíš musí rychle číst, aby odhalil spolu s hrdiny tajemství Žižkaperku. Kdo a proč dal hrdiny dohromady se nakonec vyjeví a celé rozuzlení knihy je zajímavé a čtenář ho musí kvitovat. Postavy jsou rozmanité, každý si tak může vybrat svého oblíbence.

Skvělé jsou ilustrace a fotografický doprovod Vojtěcha Šedy. Díky nim i čtenář neznalý prostředí přesně ví, na jakém místě se zrovna část knihy odehrává a jak to tam vypadá. A vložené poznámky pak osvětlí husitskou historii a paralely mezi dobrodruhy a Žižkou s jeho suitou do sebe začnou zapadat.

Kniha Kláry Smolíkové Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi je nejenom poctou Žižkovi k jeho šestisetletému výročí úmrtí, ale je to i pocta jedné svérázné pražské čtvrti. Protože jak se píše i v samotné knize: „Žižkov není Praha. Tady platí jiná pravidla.“ A právě to čtvrť činí jedinečnou. Má zvláštní kouzlo, které lidi nepřestane přitahovat.


Pozornému čtenáři jistě neujde řada odkazů na díla populární kultury, na stránkách najdeme například odkazy na Aloise Jiráska, ale i třeba na filmy Jáchyme, hoď ho do stroje či Sněženky a Machři. Jednooký také může sloužit jako jedinečný průvodce vrchem Vítkovem. Mapuje jeho různá zákoutí a mé srdce přesídleného Žižkováka zaplesalo, protože ta místa dobře znám, neboť jsem na úpatí hory celkem pět let žila. Čtení knihy pro mě tak bylo něco jako procházka známými místy domů. Rozhodně doporučuji. Nejen dětem, ale i jejich rodičům.

Děkuji autorce za e-knihu k recenzi.


Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi Klára Smolíková

Na úpatí hory Vítkov se setkávají tři hráči – Zemek, Katka a Lišák, kteří dostali pozvánku k neobvyklé hře po městě. Pražská čtvrť Žižkov plná zastaváren a stínů minulosti si s nimi pohrává jako kočka s myší. A rozhodně se nehraje... více


Komentáře (0)

Přidat komentář