Kdo chodí tmami

recenze

Kdo chodí tmami (2004) 4 z 5 / Matematicka
Kdo chodí tmami

Nejsem zrovna milovníkem koček, a proto mě první téma Čtenářské výzvy 2024 Kniha, jejíž hlavní postava je milovníkem koček zrovna moc nepotěšilo. Díky dalším uživatelům jsem ale mezi knihami, které splňují toto téma, našla i rozhovor Aleše Palána s bratry Reynkovými Kdo chodí tmami, který jsem si chtěla už delší dobu přečíst. Pustila jsem se tedy do jeho četby.

Mimo jiné mě překvapilo, jak důležitou roli v životě Bohuslava Reynka hrály právě kočky. Na jejich statku v Petrkově jich vždycky mívali dost a pro Bohuslava Reynka byly v některých fázích života společníky bližšími než lidé – podržely ho v obdobích psychicky vypjatějších, kdy neměl odvahu mluvit s lidmi, a to ani s nejbližšími – např. po smrti jeho manželky.

Daniel a Jiří Reynkovi jsou oba zajímavé osobnosti a velice zajímavě v rozhovoru vzpomínají na oba své rodiče, Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud. Jejich manželství bylo hodně nesourodé a na svoji dobu dost „exotické“. Takto ho z pohledu Suzanne Renaud popisuje otevřeně Jiří Reynek:
Když byla maminka stará, přišlo jí, že kdyby nebyla verše vůbec psala, nedostala by se do Čech a mohla mít klidný život ve Francii. A když už to dopadlo takhle, tak aby se aspoň její básně četly, aby z toho lidi něco měli. To byla její noční můra: tolik to stálo a tak nepatrný efekt.

Kde se můžeme o Bohuslavu Reynkovi něco dozvědět? Jiří Reynek se v rozhovoru vyjadřuje mimo jiné taky k filmovým dokumentům o Bohuslavu Reynkovi:
Všechny zkreslujou, i když nejsou špatné. Myslím, že to vůbec nejde dělat: chtít zfilmovat poesii nebo hledat stopy někoho, kdo odešel, je předem ztracené. Není přes to, vzít si knížku a sám si ji číst.

Rozhovor s bratry Reynkovými je rozsáhlou, dobře zpracovanou knihou s bohatou obrazovou přílohou. Je jedním ze způsobů, jak se přiblížit osobnosti Bohuslava Reynka: grafika, básníka, ale také člověka, manžela, otce a přítele. Ráda jsem se na tuto cestu v rozhovoru vydala a mohu ji doporučit všem, koho nějak zajímají členové rodiny Reynkových.


Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Rozhovor Aleše Palána s Danielem a Jiřím Reynkovými. V rozsáhlém rozhovoru Aleše Palána vzpomínají synové básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka a básnířky Suzanne Renaudové na své rodiče, desítky jejich přátel, významn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář