Kdo nebo co je černá lilie?

recenze

Černá lilie (2023) 4 z 5 / Danka22
Černá lilie

Opět se setkáváme se známým, a mezi čtenáři velmi oblíbeným, Oldřichem z Chlumu. Tentokrát se jeho detektivní talent bude muset předvést kolem hradu v Hořovicích, a věřte, že bude co zjišťovat. Oldřich se společně se svými společníky nachomýtne u záhadné smrti jisté paní Sibyly a Viléma Zajíce z Valdeka. Jak už je v historických detektivkách zvykem, hříchy mají dlouhé stíny, proto čekejte i velmi pikantní zápletku. Ta se odehrává kolem záhadné tapisérie, na které je vyobrazena černá lilie. Nebudu vám více prozrazovat, ale Oldřich se zase vyřádí.
U historických románů je vždycky zajímavý děj, který se dotýká nějak Svaté země. Ať už si vzpomeneme na vděčný příběh jménem Království nebeské, čtenáři jsou vždycky nadšení z toho, jakou story si tentokrát z takové doby přečtou. Navíc, pokud se v něm objevují i templáři, pak není co řešit. Nicméně u Černé lilie jde o něco trochu jiného o křivdu, zradu a zapovězenou lásku. Tím se i román stává pro čtenáře přijatelný a o to víc lákající, i když se v něm záhadný řád objeví jen lehce.
A co si obecně myslím o postavách v knize? Ota je pořád stejný, a i když se zaplete s místní šenkýřkou, tak se chová o něco slušněji oproti v jiných příbězích. Diviš je zase takový až moc velký dobrák, co touží pomoci a být k užitku. I když se mu to někdy úplně nedaří.
Občas se můžete u autorů setkat, zvlášť při takovém množství napsaných detektivek, že se prostě příběhy opakují. Nemám sice všechny příběhy od Vlastimila Vondrušky přečtené, ale nemohu úplně souhlasit s ostatními názory na tuto knížku. I když je respektuji. Je totiž velmi obtížné vymyslet téma, které čtenáře nadchne, a i když jsem i u Černé lilie měla pocit, že je v ní až moc postav či komplikovanějšího děje, nemohu se ubránit spokojenosti, že jsem si knihu přečetla. Napětí, a hlavně ta hádanka kolem vražd, mě vždycky zaujme.
Vraha jsem sice v půlce knížky odhalila, přesto je to další dobrý díl, který jsem si o slavném vyšetřovateli ze severních Čech mohla vybrat. Úplně nesdílím názor, že by autor měl tuto postavu už zanechat a věnovat se něčemu jinému. Naopak. Ještě pořád čekám na další vraždy z okolí Lemberka, Mimoně, Doks, Dubé a dalších měst, které jsou nejblíže Bezdězu. A věřím, že se dočkám.


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Jaké tajemství skrývá tapisérie, na níž je zobrazena zahrada s nádhernými květy, mezi nimiž vynikají lilie, ale jen jedna je černá? Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem řeší případ smrti paní Sibyly... více


Komentáře (0)

Přidat komentář