Když s upírem nechcete souložit
recenze
Historička (2006) / katy238V dnešní době je množství literatury o vampýrech, upírech a jiných tvorech, kteří sají krev, skutečně enormní. Sehnat horor, který není o puberťácích s dlouhými zuby, chutí na krev a divokým libidem, je skutečně oříšek. Lískový. Ty se hůře louskají. A to nezmiňuji, pokud by dotyčný naiva chtěl i solidně zpracované téma upírů.
Pak by si pro zvládnutí podobné knihy zřejmě musel odložit polovinu mozku.
Proto byl titul Historička velice příjemným překvapením. V záplavě mladých upírů v obtáhlých nátělnících se zastřeným pohledem se přede mnou objevila už pozapomenutá kniha, která se zajímá o vampýrskou myšlenku ve středověké Evropě, často upozorňuje na odkaz Brama Stokera a jeho původního hraběte Drákuly a dokonce i odkazuje na skutečné historické postavy, jako byl Vlad Țepeș a Mehmed ll.
Knihu jsem získala na jednom ze svých tažení při vyhledávání většího množství knih za menší peníze. Po úspěšném zakoupení několika položek jsem se dočkala po pár dnech zděšeného telefonátu od mého muže, že mi přišla třináctikilová krabice a co v ní proboha je a kolik jsem za ni dala. Po sdělení směšné částky se upokojil a přestal si bedny všímat. A já z ní vyndala spoustu pokladů včetně zmiňované Historičky.
Kniha klame přebalem, nejedná se o žádnou romantiku ani červenou knihovnu, červené jsou pouze kapky krve, které kanou z krků šokovaných obětí. Těch přibývá geometrickou řadou a hrdinům příběhu je nad slunce jasné, že je nutné hrozbu starou mnoho staletí konečně zastavit. Badatelé v různých časových rovinách odhalují střípky děsivého tajemství, které může stát životy nejen jejich, ale i mnohé další.
Nemrtvé monstrum je už načase zastavit a je pro to třeba obětovat cokoliv. Rodinu, lásku a nakonec i život.
Příběh je vyprávěn mnoha postavami v několika časových rovinách. Prostřednictvím dopisů, zápisků i jejich vlastního vyprávění je vykreslován děsivý příběh staletí trvajícího pátrání a marné snahy ukončit stále trvající hrůzy. Kniha nestaví na otevřených ranách a trefných hláškách. Odvíjí svůj příběh skrze bádání a skládání faktů a dlouhých cestách za nimi. Hrdinové musí překonávat překážky své doby a ty jsou často stejně nepřekonatelné jako kamenné zdi klášterů.
Příběh je velice dlouhý a má relativně náhlý konec. Může se zdát uťatý, ale tak to v životě je. Po mnoha letech nalezneme konec své cesty a snažení a za to získáme tu odměnu, na kterou jsme celou dobu čekali. Prostou možnost žít obyčejný život. A to je to přání, jaké mají všechny postavy příběhu. Možnost jen žít.
Milovníkům Edwarda, upírských škol a jiných populárních ztvárnění upírů knihu nedoporučuji. Není v ní opravdu absolutně nic, co by je mohlo zaujmout. Jen upřímná láska, poctivá práce a trpělivost, jež se vyplatí až po staletích.
Historička Elizabeth Kostova
Pozoruhodně dobře napsaný příběh o pátrání po vědci, který zmizel během hledání pravdy o Drákulovi, krutém středověkém vládci Vladu Narážeči, archetypálním strašákovi, jehož upírská legenda přežila víc než šest století. Příběh zač... více
Lépe bych knihu nepopsala.????