Lucemburská epopej III
Vlastimil Vondruška
O Karlu IV toho bylo napsáno již mnoho. Ať už historie faktická nebo románově zpracovaná, je jeho osoba velmi vyhledávaná a napsáno bylo již mnoho. A proto se může zdát, že vypracovat velkou ságu, která bude popisovat činy tohoto velikého muže a jeho otce, může být vlastně jednoduchý počin.
Ale chce čtenář číst o univerzitě, o výstavbě Karlova mostu, o Karlštejně a o psaném zákoníku a bitvě u Kresčaku dokola? Však všechno toto již známe z hodin dějepisu. Ale pan Vondruška nám všechny tyto znalosti zabalí do velmi čtivé formy. Je to již třetí kniha pojednávající o osudech lucemburského rodu a pořád se dozvídáme nové věci k těm, které nám jsou už dobře známé.
Tento třetí díl začíná v době, kdy Karel přichází o svou manželku Blanku z Valois. Vzhledem k jeho povaze a diplomatickému umu nečeká a domlouvá další sňatek. Jeho další ženou je Anna Falcká. Karel tím získává silnější pozici na poli evropské diplomacie a musí činit kroky, aby se dostal ke svému cíli. A nejde tu o nic menšího než římská jízda k splnění podmínky korunovace císařem. Ani Anna Falcká není manželkou na delší dobu a po její smrti se jeho ženou stává Anna Svídnická. Nutno podotknout, že šlo spíše o dívku , než o ženu, ale tato manželka se stane po jeho boku císařovnou.
Nic z toho ale nejde tak lehce. Karel totiž v těchto letech musí řešit mnoho překážek, které oddalují všechny jeho plány. Ať už jde o jeho dlouholetý spor s rodem Wittelsbachů. Nebo o situaci v samotném českém království, kde místní šlechta stále odporuje některým Karlovým krokům. Ani věrný rod pánů z Landštejna nemůže vyřešit vše a tak Karel musí do některých sporů vstoupit osobně. Tady bych rád vyjádřil svůj vděk, že tam, kde v českých zemí není Karel a je třeba o tom vyprávět, stává se rod Landštejnů vedlejším hrdinou.
Je s podivem, jak postavu Karla IV vnímáme dnes. Je velice příjemné si uvědomit, že šlo vlastně o člověka. Kdykoliv slyšíme o jeho osobě, vzpomeneme si na jeho odkaz jako panovníka. Ale přitom jde o muže, který má své vlastnosti. Je zbožný, čestný, slušný, učený. Ale zároveň velice pragmatický a tak bez mrknutí oka vědomě odsoudí židovskou komunitu v Norimberku k zániku, aby se dostal ke svému cíli. Zároveň bez přemýšlení obětuje vztahy s českou šlechtou, aby uklidnil situaci s rakouskými zeměmi. I takový Karel byl nebo mohl být. A je velice příjemné vidět i jeho stinné stránky osobnosti tak, jak nám je představuje autor. Může to tak být? Mohl by tak veliký muž mít i svou třináctou komnatu? Nebo své vlastní tužby a zájmy?
Pan Vondruška nám tu v románové podobě ukazuje jedno z hlavních historických období utváření naší země. Jako pozorní čtenáři můžeme najít pár časových nesrovnalostí, které se nám v příběhu odehrávají. Nebo i pár historicky nepřesných faktů, ale tyto drobnosti se ztratí a rád nad nimi přimhouřím oko. Za mě je taková kniha a celá sága skvělým čtením na dokreslení dosavadních znalostí a mým přáním je, aby místo tlačení nezáživných dat v hodině mohl každý učitel dějepisu přednášet, jako pan Vondruška umí psát. Záživně upoutat pozornost a strhnout čtenáře, aby si sám chtěl pamatovat a zjišťovat dál.
Autor recenze: Marek Sedláček
Slavná léta (1348–1355) Vlastimil Vondruška
Třetí díl začíná Karlovým bojem o korunu římského krále po Ludvíku Bavorovi, ale také hledáním nové nevěsty po smrti milované ženy Blanky. Karel se mění v rozhodného a nemilosrdného vládce, který je ochoten volit jakoukoli cestu, ... více