Teorie Zmizení

recenze

Teorie zmizení (2024) 5 z 5 / Marokrates
Teorie zmizení

Teorie zmizení

Lucie Brejšová

A máme tu druhou knihu autorky Lucky Brejšové. Druhá kniha této autorky nás tentokrát přenese do Francie.
Hlavní hrdinka Marie, matka dvou dětí, je zcela obyčejnou starší ženou, která se živí jako překladatelka. Žije ve svém bytě na předměstí Belleville. Její děti už jsou dospělé a tak se s nimi vídá spíše méně. Mariin život se dělí mezi starosti o spokojenost rodinného života svých potomků, práci a její nejbližší kamarádku Evu.
Zdálo by se, že se jedná o zcela nudnou, ničím nevýznamnou osobu, kolem které prostě svět jen plyne a nezanechává žádnou stopu. Ovšem zdání klame. Její dcera trpí až přehnanou péčí o Mariino zdraví a o to více ve chvíli, kdy vypukne covidová epidemie. Navíc Catherine, její dcera má problém založit se svým manželem vlastní rodinu.
Marie dostane šílený, zvrácený a vlastně dle jejího pohledu spásný nápad. Zmizí.
V tomto momentě netřeba dále přibližovat příběh samotný. Okradlo by Vás to o tajemno, které se skrývá v příběhu a o překvapení, které Vás čeká. Proč se Marie vlastně rozhodně k takovému nápadu. Je to egoistický postoj, aby si splnila své sny z minulých dob o cestování? Jde o vrtoch postarší matky, která nemůže snést přehnanou péči své dcery? Nebo je za tím něco úplně jiného?
A i když plánuje každý detail svého zmizení, podaří se jí docílit právě toho, proč celý tento podnik podstupuje?

Kniha Teorie zmizení jde těžko zařadit. Nejedná se o thriller, nejedná se detektivku ani akční knihu. Ačkoliv se každého z těchto žánrů alespoň lehce dotýká.
Já jako čtenář oceňuji styl, kterým autorka knihu píše. Velice příjemně a zábavně vykresluje samotnou Marii. Postarší žena, která pro sarkastickou a upřímnou poznámku rozhodně nejde daleko. Další postavy mají svůj jasně daný charakter, který je zcela jasně vykresluje.
Příběh plyne příjemně a nikde není žádné výrazně hluché místo. I když si jde hrdinka koupit bagetu do pekařství, je situace popsána velmi čtivě. Po celou dobu knihy je zde určité tajemno, které cítíte, ale stále se nedokážete dopátrat. Tento pomyslný otazník Vás bude provázet většinu času. Minimálně až do konce knihy.

V neposlední řadě – ačkoliv je kniha uvedena jako román pro ženy, nejde rozhodně o žádný romantický počin plný drahých aut, osvalených idolů nebo prosluněných pláží. I mužská část čtenářského obecenstva si zde najde své.
Já mohu knihu vřele doporučit a budu se těšit, do jakého dalšího příběhu autorky se budu moci začíst příště.

Autor recenze: Marek Sedláček


Teorie zmizení Teorie zmizení Lucie Brejšová

Marie žije ve čtvrti Belleville, kde se narodila Edith Piaf a kde na patnáct Pařížanů připadá jedna pekárna. Své dospělé děti vídá o víkendech, ztřeštěnou kamarádku Evu ve čtvrtek a na výstavy chodí s Monikou, kolegyní z překladat... více


Komentáře (0)

Přidat komentář