Prokletí rodu Janoviců

recenze

Prokletí rodu Janoviců (2024) 4 z 5 / Marokrates
Prokletí rodu Janoviců

Prokletí rodu Janoviců

Vlastimil Vondruška

Letopisy královské komory pokračují dalším dobrodružstvím Jiřího Adama z Dobronína.
Tentokrát je vyslán svými nadřízenými pracovně do Domažlic. Změnou v tomto příběhu je, že ho doprovází jeho žena Johanka z Kochánova.
Cestou do Domažlic potkají bývalého zbojníka a lapku Petra Sudu z Řenče. Ten se Jiřímu svěří se svým podezřením, že někdo usiluje o jeho život. Dokonce označí i podezřelého muže. Věci ovšem naberou rychlý spád a po první vraždě, která zamotá celé vyšetřování, následuje druhá, která situaci komplikuje ještě víc.
Jižní Čechy jsou v těchto dobách místem, kde se lapkovství daří a to Jiřímu Adamovi jeho práci rozhodně neusnadňuje. Vypadá to, že rod Janoviců je stižen jistým prokletím ,které se prolíná celým příběhem. Jak to dopadne tentokrát a dostane náš královský písař pachatele před soud?
Zbojníci a lapkové rozhodně nepatří mezi ctnostné muže a tak o úskoky, lhaní a přetvářku nebude nouze. Stejně jako o dosti složité vztahy mezi jednotlivými postavami. Ať už podezřelými nebo poškozenými. Jejich spojení z dob minulých bude nejednou důležitým pojítkem k rozuzlení celého konfliktu.

V této knize je hlavní hrdina zpět ve svých mladých letech. Autor nám zde Jiřího Adama staví do role čerstvě ženatého muže, který se svou ženou rozplétá nitky nelehkého a zamotaného případu. Oproti jiným dílům je příjemné objevovat historii našeho hrdiny v jeho „mládí“.

Příjemným zpestřením je právě jeho mladá manželka Johanka, která není jen vedlejší postavou, ale velice aktivně se zapojuje do samotného vyšetřování a svým dílem přispívá k rozuzlení jednotlivých částí případu. Je zvídavá, upovídaná a na svou dobu jde snad i tak trochu proti proudu. Její postava příběh rozhodně obohacuje.

Knihy Pana Vondrušky z linie Letopisů královské komory nám popisují příběhy z okolí 16. století a to nejen z pohledu jediné osoby královského písaře, ale předkládají i celkový obraz té doby. Nástin života v těchto dobách ať už mezi lidmi samotnými nebo mezi městy či politiku. Máme v rukách knihu, která nám nejen předkládá detektivní příběh se zápletkou, ale i popisuje situaci a život v českých zemích v tomto období.
Jedná se o velmi příjemnou knihu, která nijak nevybočuje z již zavedeného pořádku knih minulých, ale tentokrát je rozuzlení lehce odlišné a o to záživnější.


Prokletí rodu Janoviců Prokletí rodu Janoviců Vlastimil Vondruška

Tvrz pánů Janovských z Janovic jako by přitahovala loupeživé rytíře a drsné válečníky. Když posledního z nich Petra Sudu z Řenče zemské vojsko oblehlo, tvrz dobylo a vypálilo. Tehdy se vrátila do rukou Janoviců. Jenže krvavé prokl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář