Teorie zmizení přehled

Teorie zmizení
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540030/bmid_teorie-zmizeni.jpg 5 16 16

Marie žije ve čtvrti Belleville, kde se narodila Edith Piaf a kde na patnáct Pařížanů připadá jedna pekárna. Své dospělé děti vídá o víkendech, ztřeštěnou kamarádku Evu ve čtvrtek a na výstavy chodí s Monikou, kolegyní z překladatelské agentury. Závislost na italské kávě a rebarborových dortících neřeší, partnera si nehledá a poklidný život padesátnice si zpestřuje čtením cestovatelských časopisů a sněním o dalekých krajinách. Až do dne, kdy se rozhodne ze svého života zmizet. „Zbláznila ses?!“ vyhrkne Eva, když jí dojde, že si její nejlepší přítelkyně nedělá legraci. Ano, Marie se možná zbláznila. Ale možná taky ne. Co ji přivedlo k tak šílenému rozhodnutí? Proč se odhodlala utéct z milovaného domu, vzdát se své rodiny, zázemí i zaměstnání a zinscenovat vlastní smrt? Psychologický román o hledání hranice mezi svobodným rozhodnutím a egoismem, o spodních vodách mezilidských vztahů a o obsesích, které nám nedovolují žít.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie zmizení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

nada3314
včera 5 z 5

TEORIE ZMIZENÍ román, který mě uchvátil stylem vyprávění a překrásnou ručně malovanou obálkou. Autorka mi už v minulém románu předvedla, že psát umí a její příběhy jsou nezapomenutelné. Na Město nad městem, které se odehrávalo v Brazílii vzpomínám dodnes.
Tentokrát jsme se s překladatelkou Marií usídlili v Paříži v dokonalém bytečku, který by sám o sobě mohl vyprávět jeho historie byla úžasná. Marie v něm prožila krásné, ale i zlé chvíle. Po náhlé smrti manžela zůstala na své dvě děti sama. Byla, ale silná a všechny překážky překonala. Její děti už jsou velké, obě mají svůj život a Marie je na ně pyšná.

Kniha je rozdělena do tří bloků, každý má svůj smysl. Mě naprosto nadchl hned ten první. V tomto stylu bych mohla číst a číst donekonečna. Moc se mi líbil Mariin život, i když byla sama, bez přítele nebo manžela, uměla si život užívat. Se svou kamarádkou chodily po kavárnách, restauracích, ale i malých výletech po Paříži. Jako překladatelka pracovala online, a její práce byla vlastně jejím koníčkem.

Pak se dostáváme do druhé části, kdy nám děj nabourá epidemie covidu a začne být horko. Marie přemýšlí co by se stalo, kdyby zemřela…

Dále bych asi nic nepsala, nechci toho prozradit moc, protože chci, abyste si příběh užili stejně jako já.

Počítejte, ale s tím, že tento příběh je pomalejší, ale za to čtivý a dokonalý. Konec mě dostal, ale totálně! Čekala bych cokoliv, ale tohle fakt NE! Nesouhlasím s koncem, ale za to oceňuji originalitu a toho si na knize cením nejvíc. Moc jsem si příběh užila a určitě se k němu někdy vrátím. Tento poklad bude mít v mé knihovně čestné místo. Děkuji za neskutečný zážitek.

pajaroh
02.09.2024 5 z 5

Pomalý děj, každodenní detaily ze života v "neturistické, pitoreskní, maloměstské, nerovné, nevěhlasné a nedokonalé Paříži", k tomu příjemně nezapomenutelný pobyt u pobřeží Bretaně (skvěle zachycen genius loci tohoto místa), přitom příběh v pohybu a hlavně velice sympatická a taková v dobrém slova smyslu obyčejná vypravěčka. Taková je asi polovina knihy (a klidně by pro mě v tomto duchu mohlo vyprávění pokračovat), než nastoupí jistá doba, změny a rozhodnutí, "neplánovaný" závěr.
Velice pěkný román, který jsem si vychutnávala větu za větou.


MoniMonika
15.08.2024 5 z 5

Marie, obyčejná pařížská překladatelka, se rozhodne pro neobyčejný krok – zmizet. Zinscenovat vlastní smrt a začít nový život. Je to šílenství nebo osvobození? Psychologický thriller Lucie Brejšové vás vtáhne do víru otázek o smyslu života, mezích svobody a síle mateřské lásky. Proč se rozhodla opustit všechno, co zná? Co ji k tomu dovedlo? Tato kniha vás donutí přemýšlet o tom, co byste udělali vy, kdybyste se ocitli na jejím místě.

„Teorie zmizení“ je fascinující a zároveň děsivá. Lucie Brejšová bravurně rozplétá Mariinu psychiku a nabízí nám pohled do světa, kde se svoboda a osamělost prolínají. Je to kniha, která nezapadne do škatulek běžných románů a přinutí vás přehodnotit vlastní život. A přestože se jedná o příběh o útěku, je to také příběh o návratu k sobě samé a hledání toho, co je pro nás opravdu důležité.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Teorie zmizení v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit10x