Teorie zmizení přehled
Lucie Brejšová
Marie žije ve čtvrti Belleville, kde se narodila Edith Piaf a kde na patnáct Pařížanů připadá jedna pekárna. Své dospělé děti vídá o víkendech, ztřeštěnou kamarádku Evu ve čtvrtek a na výstavy chodí s Monikou, kolegyní z překladatelské agentury. Závislost na italské kávě a rebarborových dortících neřeší, partnera si nehledá a poklidný život padesátnice si zpestřuje čtením cestovatelských časopisů a sněním o dalekých krajinách. Až do dne, kdy se rozhodne ze svého života zmizet. „Zbláznila ses?!“ vyhrkne Eva, když jí dojde, že si její nejlepší přítelkyně nedělá legraci. Ano, Marie se možná zbláznila. Ale možná taky ne. Co ji přivedlo k tak šílenému rozhodnutí? Proč se odhodlala utéct z milovaného domu, vzdát se své rodiny, zázemí i zaměstnání a zinscenovat vlastní smrt? Psychologický román o hledání hranice mezi svobodným rozhodnutím a egoismem, o spodních vodách mezilidských vztahů a o obsesích, které nám nedovolují žít.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie zmizení. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
"Hledala jsem poznání a našla pokoru, hledala jsem prožitek a našla mír. Hledala jsem svět a světem jsem se stala."
Za mě to nebyla kniha, která vás okamžitě vtáhne do děje. Upřímně většinu času jsem si říkala, proč má tak vysoké hodnocení a pak najednou se to stane a vy pochopíte a pochopíte možná i něco víc. O strachu, o smrti, o životě, snech a plánech a času, jak málo ho všichni máme a přesto s ním plýtváme, jako s neobyčejnější věcí na světě.
"Nezáleží na posledních momentech. Záleží na celku, na vztahu jako takovém, na obyčejných událostech, na všedních nedělních obědech, při kterých nikdo neodjíždí a nikdo neumírá."
Vynikající kniha. Téma, které řešíme věky věků. Jak moc má rodina držet spolu, aby to někdo nezačal považovat za vlezlé nebo naopak, že se nezajímáme. Být rodičem malých dětí je role víceméně jasná, ale být rodičem dospělých dětí? Marii zarazila výčitka své dcery, že ona je příčinou jejích trablů. Osobně zažívám opačný stav a řeším v sobě vztah s matkou, pro kterou jsem stále malé dítě, které nic neudělá správně a zmítám se v kruhu výčitek, vděčnosti a jakousi povinností.
Marie se rozhodla pro hodně radikální řešení, v epilogu zjišťujeme proč. Naprosto jí rozumím, ale jít touto cestou by dokázal jen málokdo.
Ale kdy jindy si plnit svá přání, své sny, když ne v tomto životě. Jiný už mít nebudeme. Někdy prostě musí být být člověk sobec. Ale musí si to umět sám před sebou obhájit.
Rozhodně doporučuji, smekám před autorkou a jen škoda pár chybek v textu.
"Toužila jsem odjet, strašně moc, a vidět fascinující svět. Při běžném koloběhu člověk rychle stárne, na cestách se stává nesmrtelným. Chtěla jsem se té nesmrtelnosti dotknout.
Toužila jsem po cestování a cestovala jsem tři intenzivní, zamilované roky. Mým průvodcem, trýznitelem i milencem se stal samotný svět. Chtěla jsem zjistit co se skrývá za obzorem, a objevila obzory, na které mě nepřipravil žádný cestopis, ani dokumentární pořad. Poznala jsem nejchudší oblast Bangladéše i mrakodrapy, odkud hongkongské bankovní pobočky určují směr, jakým se planeta Země bude točit. Navštívila jsem chrámy všech náboženství a okusila nejlahodnější i nejodpornější jídla, jaká si člověk může představit, i ta co si nepředstaví. Setkala jsem se s cestovateli, zloději a šarlatány, sdílela dobré i zlé s novými přáteli, vše kromě kontaktních údajů. Strávila jsem překrásné momenty, které nezachytila jediná fotografie. Na cesty jsem se vydala chudá a dnes jsem boháč s prodřenými kalhotami. Hledala jsem poznání a našla pokoru, hledala jsem prožitek a našla mír. Hledala jsem svět a světem jsem se stala."
Kniha Teorie zmizení v seznamech
děti cestování Paříž psychologické romány identita překladatelé, překladatelky dospělost koronavirus, covid-19 smrt v rodině
Chápu všechno, nad čím se autorka v knize zamýšlí. Myslím, že každý kdo už překročil určitý věk, alespoň něco z toho určitě někdy řešil také. A pokud ne, upřímně mu závidím. Ale tohle řešení, ačkoli mu v zásadě rozumím, je na mě přesto přehnaně a zbytečně radikální. Navíc nemůžu říct, že by to bylo napsané vyloženě čtivě. Zase tak moc se tam toho neděje, a kdyby byla kniha o polovinu kratší, možná by jí to prospělo.
„Vím, jak chci žít: svobodně. Jenže svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.“
„Nejkrásnější sny jsou ty, které zůstanou teorií, ty, které nikoho nezklamou.“
„Děsí mě představa, že se jednou otočím a spatřím život plný planých slibů a platonických snů.“