Město nad městem přehled

Město nad městem
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515834/bmid_mesto-nad-mestem-GvK-515834.jpg 4 40 40

Poutavý román z exotické Brazílie o hledání životního cíle. Lucie Brejšová žila několik let v Sao Paulu. Brazílie na ni silně zapůsobila svou exotikou a přírodní rozmanitostí. Zaujalo ji místní léčitelství a bylinkářství, které je díky bohaté vegetaci značně rozšířené. Z toho mimo jiné čerpala inspiraci pro část svého románu. Jeho hlavní hrdina Marco je architekt památkář a zabývá se záchranou a novým využitím starých staveb. Město nad městem je čtvrť Santa Teresa v Riu de Janeiro, kde žil do svých deseti let, než se rodiče rozvedli. Vrací se sem po dvaceti letech, kdy se rozhoduje o svém dalším životě. Čtvrť Santa Teresa se za tu dobu značně proměnila, stala se ostrůvkem staré koloniální architektury uprostřed výškových betonových staveb. Od místního pamětníka Franciska se dozvídá, jak to bylo s jeho rodiči, jak žily rodiny, které znal z dětství, a také o českých kořenech svého praděda Kopeska. A ještě před svou cestou do Česka se zamiluje do krásné Julie, která přijela z Evropy poznávat Brazílii, a dá nový směr jeho životu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město nad městem. Přihlašte se a napište ho.

MarceD.
14.10.2024 5 z 5

Podle mě velmi povedená kniha a moc příjemné čtení. Ač kniha nemá žádný dramatický děj plný nečekaných zvratů, čte se moc dobře. Zajímavé prostředí exotické Brazílie, lehoučký závan milostné zápletky, sympatické postavy a hlavně vyjasněný konec. Opravdu super.

pajaroh
22.09.2024 5 z 5

Jihoamerická velkoměsta ani architektura mě nikdy příliš nezajímala. A přesto mě autorka dokázala naplno zaujmout a tato kniha je důkazem, jak literatura mění pohled na svět (nejen brazilský). A ta jemná všímavost a pozornost, která je v současné době tolik důležitá...
Město nad městem je vyprávění, které plyne i bez velkých zvratů, skládá příběh za příběhem a především krásně zachycuje atmosféru měst, míst, lidí. Na to má Lucie Brejšová obrovský talent a já její knihy čtu doslova všemi smysly, nejen zrakem.

"S lhostejnou ospalostí majestátních pařížských čtvrtí se dráždivá energie Sao Paula a vůbec celé Brazílie nedala srovnávat. Ale co je víc - malátná krása, nebo temperamentní ošklivost? Podle mě ani jedno. Podle Vinicia obdivovat obdivuhodné dokáže každý blbec, ale zamilovat si bordel, to je teprve ta pravá výzva."

klarkacte
03.09.2024 5 z 5

Barvitě vyprávěný příběh jednoho muže, který hledá svoje kořeny. Perfektní popisy měst a příjemné postavy hlavních hrdinů. Do samého konce byla kniha čtivá, neuspěchaná a plná brazilského slunce. Ach, tleskám!!

Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023

Kniha Město nad městem v seznamech

2023  82%Město nad městem
2024  89%Teorie zmizení