Letní nebe od Colganové je to pravé čtení na letošní dovolenou

recenze

Letní nebe (2024) 4 z 5 / Terkaodkafe
Letní nebe

Hledáte ideální knihu na následující letní měsíce? Pokud sháníte něco milého, plného léta, lásky a dobré pohody, sáhněte po Letním nebi Jenny Colganové.

Pilotka Morag prožila děsivou událost, ze které se nemůže vzpamatovat. Když ji ale její dědeček požádá, aby mu pomohla v rodinné aerolince na severu Skotska, nezbude jí, než se vrátit za knipl. Cestující malého letadla, které léta na odlehlé ostrovy, nejsou vždy příjemní, třeba jako ornitolog Gregor. Co se stane, když s ním na jednom téměř opuštěném ostrově uvízne?

Jenny Colganová není českým čtenářům neznámé jméno, nakladatelství Argo jí vydalo už 12 knih. Všechny jsou velmi čtivé, plné dobrého jídla, pití, zajímavého prostředí, lásky a pohody. Ale zároveň nejsou ploché, obsahují i nástavbu, která nutí k zamyšlení. Přesně taková je i novinka Letní nebe, která vyšla v květnu.

Colganová dokáže skvěle vykreslit charaktery svých postav, takže jsou velmi uvěřitelné. Vcelku reálně také působí její zápletky. U jejích knih si tak neříkáte, že tohle by se prostě stát nemohlo. Postavy nejsou bezchybné, proto se s nimi dokáží čtenáři skvěle ztotožnit. Každá žena se nejspíš už někdy musela cítit nedoceněná a přepracovaná jako hlavní hrdinka této knihy Morag, na kterou společnost a rodina kladou někdy až přehnané nároky. A ona se všechno snaží zvládnout sama - být dokonalou přítelkyní, vyhovět své rodině, honit se za kariérou. Až uvíznutí na opuštěném ostrově uprostřed rozbouřeného moře ji donutí se podívat na svůj život s odstupem a zamyslet se nad tím, co je pro ni opravdu důležité. Podobné nahlédnutí bychom si čas od času měli naordinovat všichni, abychom zjistili, zda jsme na cestě za svými sny někde nevykolejili.

Příběh pomalu plyne, stejně jako v život. Někdy zrychlí, aby pak následně zase zpomalil. Spisovatelka se nechala slyšet, že v různých zemích jsou její knihy řazeny do odlišných žánrů. U nás je považovaná za spisovatelku romantických příběhů, ve Skandinávii zase za autorku feel-good knih a ve Francii její knihy najdete mezi humorem. Všechny tyto ingredience v Letním nebi dostanete. Navíc se můžete těšit na popisy malebné krajiny odlehlých Skotských ostrovů, kam se po dočtení knihy bude chtít přestěhovat nejedna čtenářka.

V předmluvě Colganová píše, že co se týče letectví, radila se s jedním svým známým pilotem, který jí ale řekl, že se vůbec nebude zlobit, když ho v poděkování neuvede. Asi se mu nedivím, protože pokud se alespoň trochu v létání vyznáte a víte, jak to u aerolinek funguje, tak naleznete faktické chyby. Ale pokud to autorce odpustíte, jistě se vám kniha bude líbit.

Letní nebe není typickou červenou knihovnou, kde ona potká jeho, zamilují se, nic se nestane a konec. Tato vás donutí ke zpomalení, zamyšlení se a také ke googlování receptů na spoustu skotských jídel, které v knize hrdinové jedí. Rozhodně doporučuju přibalit si ji s sebou na deku k moři či vodě. Nebo ještě lépe – do letadla.

Nakladatelství Argo mi knihu poskytlo k recenzi.


Letní nebe Letní nebe Jenny Colgan

Ostrůvky táhnoucí se na míle daleko na sever od skotské pevniny jsou malebné, ale často bičované větry a nejrůznějším nečasem. Jediným spojením s civilizací je omlácené letadlo letecké společnosti MacIntyreů. Rodinnou štafetu ve f... více


Komentáře (0)

Přidat komentář