České poklady UNESCO pro děti by měly být v každé dětské knihovničce

recenze

České poklady UNESCO pro děti (2024) 5 z 5 / Terkaodkafe
České poklady UNESCO pro děti

Česká republika má v seznamu světového dědictví UNESCO 17 míst. Dalších devět zápisů tvoří nehmotné dědictví (zvyky či řemesla), všechny představuje kniha Jany Jůzlové České poklady UNESCO pro děti, kterou právě vydalo nakladatelství Triton.


Tyto české zápisy - památky, města, zvyky či řemesla jsou v knize jednoduchou a zábavnou formou popsány a doplněny ilustrací. V krátkosti je představena i samotná organizace UNESCO, co znamená zápis na seznam kulturního dědictví i co je to dědictví takzvaně nehmotné.

Naučných knih pro děti je mnoho, ale objevit nějakou, která by byla jak přínosná, tak zajímavá a krásná, je jako hledat jehlu v kupce sena. České poklady UNESCO pro děti se mezi takové knihy řadí. Dětem představuje poklady, které jsme zdědili pro předcích a na které můžeme být právem pyšní. Neobsahuje však mnoho detailů, které by mladé čtenáře mohly znudit. Spíš shrnuje to podstatné ke každému zápisu na seznamu. A pokud děti něco zaujme, mohou si třeba více informací vyhledat potom na internetu.

Kniha nese doporučení pro čtenáře od osmi let, ale i má pětiletá dcera si ji ráda prohlíží, takže obstojí i před menším čtenářem, jen u toho musí mít rodičovskou asistenci. Velikým plusem je i přehledná mapka České republiky, kde jsou jednotlivé hmotné i nehmotné památky zakresleny, takže si člověk rázem může naplánovat výlet tam, kde ještě nebyl. Protože všechny tyto památky stojí za návštěvu.

K lákavosti knihy přispívají i ilustrace Tomáše Kopeckého, které jsou nejen krásné, ale i vtipné. Ilustrátor spolu s autorkou vytořili jedinečnou publikaci, která českým dětem ukazuje, že se rozhodně za dědictví svých předků nemusí stydět. České poklady UNESCO doporučuju do každé dětské knihovničky.

Děkuji nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi.


České poklady UNESCO pro děti České poklady UNESCO pro děti Jana Jůzlová

Nejúžasnější památky a přírodní krásy všech zemí se zapisují na seznam světového dědictví UNESCO – největších pokladů naší planety. V České republice máme na tomto seznamu 17 míst, od historického centra Prahy přes celé krajiny ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář