Milenec nabízí netradiční pohled na izraelsko-palestinský konflikt

recenze

Milenec (2024) 5 z 5 / Terkaodkafe
Milenec

Pokud vás zajímá, jak na izraelsko-palestinský konflikt nahlíží současná přesídlená židovka, přečtěte si knihu americké spisovatelky Rebeccy Sacks, dostanete se přímo do středu dění v Tel Avivu.

Nastávající matka Allison v Tel Avivu vzpomíná, co ji přimělo přesídlit z Kanady do Izraele, kde našla své židovské kořeny. Hlavně si ale připomíná svou tehdejší velkou lásku s o mnoho mladším vojákem Ejalem na pozadí neustále probíhajících bojů mezi Izraelem a Palestinou.

Kniha Rebeccy Sacks Milenec je v první řadě milostným románem. Je to kniha nejen o lásce k druhému člověku, ale i k vlasti, rodině, historii a jazyku. Kanadská židovka Allison se ocitá v cizí zemi, mezi cizími lidmi, zamiluje se do osm let mladšího muže, ovšem jak vzkvétá láska k Ejalovi, tak roste i její vztah k Izraeli a samotnému židovství.

Milenec je velmi hutný román a svému čtenáři nic neodpustí. Ovšem za to ho mnohokrát odmění. Je vyprávěn v několika časových rovinách, tu skáče z minulosti do ještě hlubší, aby se zas ocitl v současném Tel Avivu. Oním titulním milencem nemusí být jen mladičký voják, může to být i samotný stát Izrael. Ten ovšem ke všem svým obyvatelům nechová stejně vřelé city.

Velkým tématem knihy jsou změny, vývoje. Jak jazyka, tak i lidí. Ukazuje, jak člověka mění okolnosti, známí či náhodní kolemjdoucí. Nejvíce je to vidět na Allison, vývoj její postavy leckdy není sympatický, ovšem je lidsky uvěřitelný. To hlavní, co všechny postavy ovlivňuje, je nekonečný konflikt.

V románu sledujete, jak izraelsko-palestinskou válku přijímá cizinka za svou a jak vojákovi, který v ní bojuje, dochází její nesmyslnost. Kniha nedává odpovědi, na otázku, která strana je ta lepší nebo horší. Popisuje ji z pohledu obou táborů. Postupem času čtenář přijímá jako správné argumenty všech zapojených stran. Které jsou více legitimní? To už kniha nechává na každém. Nic totiž není tak černobílé, jak se nám snaží média zprostředkovat.

Milence by si měl podle mě přečíst úplně každý. Zvlášť pokud si chce trochu rozšířit povědomí o tom, jak konflikt vnímají samotní Izraelci či Palestinci. Jak moc jim ta nesmiřitelná nenávist zasahuje do životů a oč by je měli jednodušší, kdyby se jejich představitelé dokázali sejít za jednacím stolem.

Rebecca Sacks (preferují zájmeno oni) žijí v Los Angeles, ale v Izraeli studovali vysokou školu, takže s děním v zemi a s oním všudypřítomným nepřátelstvím mají zkušenost z první ruky. Milenec ovšem psali ještě před vypuknutím současné fáze konfliktu (v originálu vyšla v srpnu 2023). Takže se popisované vztahy mezi národy ještě vyhrotily.

Nakladatelství mi knihu poskytlo k recenzi.


Milenec Milenec Rebecca Sacks

Milostný příběh dospělé Kanaďanky a mladičkého vojáka odkrývá na pozadí nečekané invaze izraelské armády do Gazy palčivé otázky ohledně vlastní identity. Allison, která do Izraele přijíždí studovat, se zamiluje do země, exotického... více


Komentáře (0)

Přidat komentář