Moderní cesta kolem světa za 80 dní

recenze

Cesta za tebou za 80 dní (2021) 5 z 5 / jitka_dankova
Cesta za tebou za 80 dní

Zbožňuji, když se moderní příběhy dokáží vracet k těm již léty prověřeným. Právě Cesta kolem světa za 80 dní od Julese Vernea je jedna z úchvatných dobrodružných knih a tak jsem byla napnutá jak struna, když jsem zjistila, že se někdo odvážil na tento příběh navázat a tak trochu jej přenést do dnešní doby.

Dobrodružný příběh mladé Romy se začíná v dnešním New Yorku. Romy je bez rodičů, bydlí v malém bytě, už má školu vystudovanou a pracuje pro své strýce v antikvariátu. Když si potřebuje odpočinout, jde do knihovny a v podstatě až na jednu výjimku nevytáhla paty z města. Jenže jednoho dne má v podstatě přijít o vše - o svou práci, byt, antikvariát. Aby zachránila strýčky, antikvariát a své bydlení, uchází se o pozici orgaizátorky drahých zájezdů pro exkluzivní zákazníky. Což znamená ihned vycestovat na cestu kolem světa po vzoru románového džentlmena pana Fogga. A pěkně prosím žádné komerční lety letadlem, to by bylo moc snadné!

Začátek knihy byl poměrně rozvleklý a pomalý, jen takové nudné poklidné poznávání života a povahy Romy... jen co ale vyjela na cesty, dostala kniha takový spád, že jsem to nečekala. Jedno dobrodružství střídalo druhé a hrdinka se dokázala dostat do takových šlamastyk a patálií, že několikrát předčila i milého Passepartouta z původního románu. Oceňuji, že autorka popsala svou hrdinku opravdu jako ženu cestováním nepolíbenou, zmínila její údiv nad jiným typem zásuvek, nechala ji ochutnat pouliční jídlo v Egyptě a pocítit faraonovu kletbu apod.

Má očekávání se až příliš upínala na nějaký retelling původního příběhu Julese Vernea či na přesné sledování jeho cesty a míst a kopírování dopravních prostředků. To se ale nedělo. Cesta Romy nabrala svůj vlastní specifický spád, směr a styl. Pozorný čtenář, který zná původní verzi jako své boty, ale mohl pozorovat zajímavé společné prvky. I v tomto románu jde o závod s časem. I v tomto románu pocítí hrdinka sílu živlů, nějaké ty nehody a problémy dopravních prostředků. I tady dojde na soutěž, rivalitu, vězení, náramné utrácení peněz ... ale prostě jinak. I v tomto románu půjde o záchranu života. A hlavně a především bude Romy poznávat nejen líbezné cizí krajiny, ale především i zásadní problémy dnešního světa. Tak jako pan Jules Verne s vervou popisoval tehdejší problémy Indie a drastické zvyky některých kmenů, tak jako popisoval problémy s indiány přepadajícími vlaky, tak tady autorka líčí problémy moderních indiánů, problémy uprchlíků aj.

To, že se román odehrává v dnešní uspěchané době internetu a sociálních sítí, je v knize krásně vidět. Romy posílá každou fotografii na Instagram, sleduje, kolik má sledujících, až mne mrzelo, že nějaké fotografie nejsou součástí knihy. Ostatně, autorka si před napsáním románu ta zásadní místa knihy prošla, proplazila a projezdila, tak nějaké fotografie by mít měla. No, škoda.

Román je řazen mezi ženské romány a tak samozřejmě nesmím zapomenout zmínit, jestli je v knize i nějaká ta romance. No ano, je tam. Romy o pozici v cestovní kanceláři soutěží s Dominicem. Troufám si tvrdil, že po většinu času je jejich vztah tak nějak vlažný a decentní a podobný tomu mezi panem Foggem a Audou v původním příběhu. Prostě a stručně, tenhle román je o dobrodružství a hledání sebe sama, nikoliv jen o nějaké romanci. I když tam pár romantických momentek samozřejmě najdete, rozhodně tady nějaké postelové scény apod. nejsou hlavním leitmotivem knihy, to ani omylem. Milovníci silných romantických příběhů asi budou krapet zklamáni, že romantiky tam není více, neodejdou ale s prázdnou.

Jestli to mám shrnout, tak pokud si chcete přečíst o moderní dobrodružné cestě kolem světa, směle do toho! Díky Romy poznáte zajímavé příběhy pár lidí a poznáte určitá místa z nečekaného úhlu pohledu. Kroťte ale svá očekávání ohledně původního románu Julese Vernea, paralely tady rozhodně a víc než jasně jsou, nicméně nejde o žádný prostý retelling. Kniha má svou hlavu, své myšlenky a svůj směr a stojí za to si je přečíst.

PS: Jen tedy s tou obálkou si mohlo nakladatelství dát rozhodně větší práci... vždyť kniha vypadá jako nějaká stará obyčejná učebnice...

Cesta za tebou za 80 dní Cesta za tebou za 80 dní K. C. Dyer

Ramona Keen, které všichni říkají Romy, rodilá Newyorčanka odchovaná velkoměstem, sní o tom, že se zapíše ke studiu fotografie a že se jednou podívá do Paříže. Její sny ale zdaleka neodpovídají realitě všedních dnů. Namísto cestov... více

Komentáře (0)