Nakladatelka z Paříže

recenze

Nakladatelka z Paříže (2024) 3 z 5 / ElisR1
Nakladatelka z Paříže

Abych pravdu řekla, tak od Nakladatelky z Paříže jsem dostala něco trošku jiného, než jsem původně čekala. Vzhledem k názvu knihy jsem si myslela, že čtenářům bude představeno fungování nakladatelství a knihkupectví, či hlavně zákulisí vydávání knih. Proto mě zklamalo, že tahle část příběhu figurovala v knize spíše okrajově.
Nakladatelka z Paříže je totiž hlavně příběhem hlavní hrdinky Lizzie, která začíná nový život, což ve 20. letech minulého století nebylo pro samotnou ženu vůbec jednoduché.
Správně tedy hádáte, že příběh zobrazuje hlavně silnou hrdinku, která si jde přes překážky za svým snem, obsahuje feministické myšlenky a bojuje proti patriarchální společnosti.
Sledujeme tak převážně její romantické vztahy, budování přátelství s významnými osobnostmi, například s Hemingwayem a její životní strasti, které musí vyřešit, aby dosáhla svého cíle.
Tabea Koenigová pro svůj příběh zvolila vyprávění v er-formě a hodně pozvolné tempo. Nečekejte ani žádné velké zvraty, ani překvapení. Dění je totiž celkem předvídatelné, to se týká hlavně konce.
Co se ale autorce povedlo na jedničku, je popsání atmosféry tehdejší doby, kdy nám představuje bohémský život postav v prostředí Paříže a čtenáři si tak dokáží živě představit veškeré události.

Pokud hledáte historický román, který věrně zobrazuje tehdejší Paříž, nevadí vám poklidné tempo vyprávění a rádi čtete o silných hlavních hrdinkách, které jdou proti proudu, tak Nakladatelka z Paříže by mohlo být to pravé, po čem byste měli sáhnout.

Recenze psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada.


Nakladatelka z Paříže Nakladatelka z Paříže Tabea Koenig

Londýn: Mladá Lizzie se konečně odhodlá opustit svého manžela a odejít z manželství bez lásky. Píše se však rok 1921 a její čin vede nejen k vyloučení ze „slušné“ společnosti“, ale i k přerušení vztahů s vlastní matkou, která se s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář