NÁVRAT, aneb lásce nikdy nic nepřekáží.
recenze
Návrat (2022) / Danka22Hlavní hrdinka série Grandhotel Schwarzenberg Anna je šťastně provdaná za Lea, starostu města. Jenže, do Bad Reichenhallu se po dlouhých letech vrací Michael Schwarzenberg, který zde otevírá hotel. Michael se rozhodne, že o Annu bude nadále bojovat. A jak tato bitka o srdce Anny dopadne? To si musíte přečíst ve druhém díle, který se jmenuje Návrat.
Stejně jako první díl, tak i druhý je velmi čtivý a snadno vás vtáhne do děje. Je to romantický příběh zasazený do krásného lázeňského prostředí. Osudy hlavních hrdinů se různě proplétají společně se světovými dějinami. Časově se konkrétně budete pohybovat kolem roku 1911 – 1918, takže na své si přijdou i čtenáři, kteří mají rádi období kolem Velké války. Tady bych jistou podobnost viděla se ságou Za války od C. H. Eagles, ale nebojte se, pokud války máte plné zuby, tady se krváku určitě nedočkáte. Naopak, lásky a skandály Anny vás plně zaměstnají.
Nemohu si totiž pomoci, ale zatímco v prvním díle měla Anna mé veškeré sympatie, fandila jsem jí, ve druhém má podpora k ní pokulhává. Chápu, že je nadále zamilovaná do Michaela, ale některá životní rozhodnutí, které kniha nabízí, by ji prostě ve společnosti oné doby naprosto zdiskreditovala. Tehdejší doba některé výstřelky, byť jsme pár let před válkou, prostě neakceptovala. Naopak je odsuzovala. Zkrátka společnost by jí to dala pěkně „sežrat“ A proto mi některé okamžiky v ději nepřišly úplně věrohodné, a trochu mi to i vadilo.
Vím, že Anna už není naivní a mladá žena. Vyzrála. Ale dospěla jen v některých oblastech. Zároveň také rozumím tomu, že autorka Sophie Oliver chtěla osud Anny zase trochu zpestřit. Zmodernizovat. Nejsem si ale úplně jistá, zda tento efekt splnil moje očekávání. Nesmím ale zapomenout, že jde o romantiku a té se meze nekladou. Čtenář tu dostane notnou dávku lásky, i tragédie, což je kombinace, která se u románů vždycky hodí a vždy je vítaná. Protože děj pak není plytký.
Drobné chybičky tam jsou, ale dají se přežít. Proto bych knihu ráda doporučila všem čtenářům, co se chystají do lázní i na hory, jelikož k odpočinku je přímo stvořená.
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.
Návrat Sophie Oliver
Bad Reichenhall, 1911. Michael Schwarzenberg se vrací do Bad Reichenhallu jako bohatý muž. I když se Anna provdala za jiného muže a je matkou syna, jsou ti dva k sobě stále přitahováni. Michael chce o svou pravou a jedinou lásku ... více