Návraty do minulosti
recenze
Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad (2017) / Maru.MaruskaVlastimil Vondruška je mojí velkou knižní láskou. Patří k mým nejoblíbenějším autorům. A protože jsem měla tu čest setkat se s ním i osobně, jím podepsané knihy jsou největšími poklady v mé knihovně. Jako milovnice historických románů, která v historii našla obrovské zalíbení, jsem z jeho děl opravdu nadšená. Pro tohoto autora nemám nic jiného než velké množství superlativů. Má můj hluboký obdiv za to, co vše je schopný sepsat. Zkrátka je to odborník na svém místě, jehož děl se nemohu nabažit. Jen těžko bych našla něco, co jsem od něj ještě nečetla. A ještě hůř bych hledala něco, co se mi nelíbilo. A teď jsem se konečně dočkala: nakladatelství MOBA vydalo šestý díl Husitské epopeje!
Musím se vám však k něčemu přiznat: období Jiřího z Poděbrad, o kterém tento šestý díl pojednává, není z českých dějin mým nejoblíbenějším. A kvůli tomu zde mám také největší mezery z hlediska znalostí. Vlastně měla jsem, protože díky této knize jsem své znalostní mezery krásně vyplnila. Vlastimil Vondruška píše tak úžasným a originálním způsobem, že i tento díl mě chytl naprosto stejně jako všechny předchozí. Prostě nemám nic, co bych mu vytkla. Vzhledem k tomu, že autor umí reálie zakomponovat do románového zpracování, čte se jedním dechem. Já mám vždycky problém jeho knihy vůbec dát z ruky. Nejraději bych je přečetla na jeden zátah.
Husitská epopej jako celek je série, která vám při čtení poskytne dokonale zpracovaný náhled do části našich dějin. Autor však umí dějiny předložit v zajímavé formě, díky které k nim nebudete mít odpor a čtení vás bude bavit. Zkrátka to nejsou pouze strohá fakta, ale nádherný příběh založený na reálných postavách a událostech. Myslím, že právě Vondruškova díla jsou vhodná i pro ty, kteří historii příliš neholdují. Jen se nesmíte nechat odradit větším množstvím postav. Občas byste se mohli trochu ztrácet, ale s orientací určitě pomohou i přiložené rodokmeny, takže za ně dávám další plusové body. Troufám si říct, že Husitská epopej je vhodnou knihou pro všechny věkové kategorie. Věřím, že zejména straší čtenáři ji dokáží řádně ocenit. A ti mladší ji mohou využít jako rozšíření svých znalostí třeba k maturitě. Vondruškův styl psaní jednoduše sedne všem.
K Husitské epopeji mám jen jednu negativní připomínku: bohužel už teď budu čekat na vydání posledního dílu. Klidně bych jich dokázala přečíst ještě jednou tolik!
Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Vlastimil Vondruška
Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní, jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisn... více