Máte rádi historické knihy? A znáte tvorbu Vlastimila Vondrušky? Myslím, že pokud jste ještě žádné jeho dílo nečetli, alespoň jste o tomto autorovi už určitě slyšeli. Má na svém kontě opravdu mnoho různých příběhů, které jsou mezi českými čtenáři skutečně oblíbené. I já jsem mu propadla a vždy se nemohu dočkat, až se budu moci pustit do další novinky. Nakladatelství MOBA právě vydalo třetí díl jeho Lucemburské epopeje: Slavná léta (1348–1355). Ačkoli jsem si nejprve myslela, že se do čtení pustím během vánočních svátků, nevydržela jsem to. A zhltla jsem ji o třetím adventním víkendu!
Tentokrát se díky vyprávění ocitnete v polovině 14. století. Jistě si většina z vás ještě z dob svých studií pamatuje, že tehdy vládl Karel IV. V roce 1346 se stal římsko-německým králem a v roce 1355 římským císařem. Samozřejmě došlo k hned několika důležitým událostem, které vám pan Vondruška svým vyprávěním připomene.
Stejně jako předchozí díly epopeje, i tento je neskutečně čtivý. Pan Vondruška už nám všem dokázal, že psát umí – o tom prostě není pochyb. Myslím, že svým vyprávěním zaujme široké spektrum čtenářů. Rozhodně se nenechte odradit tím, že knihy tohoto autora mají vyšší počet stran. Ani se nenadějete a budete na samém konci. Kniha je přehledná, děj logicky sestavený, zkrátka s orientací v dějinách byste neměli mít žádný problém. Samozřejmě autor vychází ze skutečnosti, kterou místy kombinuje s fikcí. Nicméně podle mě jde o skvělý způsob, jak si oživit některé z informací, které jste už zapomněli. Je jasné, že si nikdo z nás nepamatuje vše, co se kdy naučil! Ale přece jen – Karel IV. byl pro naše dějiny důležitou osobností. A co si budeme povídat, rozhodně je příjemnější pustit se do této knihy než do učebnice dějepisu!
Já jsem samozřejmě četla i autorova další díla (včetně všech epopejí). A řekla bych, že Vlastimil Vondruška si drží stále stejnou úroveň – to také každý autor neumí.
Předchozí díly Lucemburské epopeje mě moc bavily a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Už se moc těším, až se pustím do závěrečného dílu – mělo by totiž jít o tetralogii. Snad se tedy brzy dočkáme!
Slavná léta (1348–1355) Vlastimil Vondruška
Třetí díl začíná Karlovým bojem o korunu římského krále po Ludvíku Bavorovi, ale také hledáním nové nevěsty po smrti milované ženy Blanky. Karel se mění v rozhodného a nemilosrdného vládce, který je ochoten volit jakoukoli cestu, ... více