Útěk do Provence

recenze

Útěk do Provence (2024) 5 z 5 / Maru.Maruska
Útěk do Provence

Máte rádi autorku Jo Thomas? Myslím, že tuto ženu není třeba blíže představovat. V nakladatelství MOBA totiž už vyšlo mnoho jejích titulů, takže jsem si téměř jistá, že milovníci románů na některý z její tvorby již narazili. Já mám doma zatím všechny a vždy se na její příběhy neskutečně těším. Nejnovější kniha, která právě vyšla, nese názvem Útěk do Provence.

Hlavními hrdiny jsou Del a Ollie – manželé, kteří se přestěhovali na farmu v Provence. Jejich cíl nejspíš odhadnete: utíkají od problémů, touží po novém začátku. Jako mnoho párů totiž řeší zásadní problém: touží po potomkovi, ale osud jim v tomto ohledu zatím nepřeje... Jenže se zdá, že ani v Provence nic nepůjde podle plánu! Možná se k sobě Del s Olliem prostě nehodí? A bylo by jim lépe, kdyby se jejich cesty rozdělily... Jenže najdou na takové rozhodnutí odvahu?

Líbí se mi, že autorka v příběhu řeší problémy, které potkávají mnoho párů. Sama si nedovedu představit, jakou bezmoc prožívá žena, která touží po miminku. Del tedy potřebuje soustředit svou pozornost na jinou oblast, než jsou mateřské pudy. Nemohu vám prozradit, zda se jí to podaří, ale mohu napsat, že by tato hrdinka mohla být inspirativní pro všechny, které řeší podobné potíže.

Motiv románu není neobvyklý. Spousta autorů nechává své hrdiny utéct na jiné místo, když už neví, co si se sebou počít. Přesně to je i tento případ. Nicméně já mám tento námět ráda a myslím, že i spousta dalších čtenářek. Není tedy divu, že ho autoři hojně využívají.

Líbí se mi, jakým směrem se děj ubírá. Vše působí reálně. Možná si pro postavy budete přát jiný konec, ale i takto to prostě někdy chodí. Naopak čtenáři mohou hlavní hrdinku obdivovat – do čeho všeho se pustila a co zvládla. Samozřejmě kvůli problémům, které řešila, si prošla velmi náročným obdobím, takže si zaslouží i kapku štěstí. Snad se ho tedy dočká!

Možná má recenze není zcela objektivní, ale já mám Jo Thomas prostě ráda – patří k mým nejoblíbenějším spisovatelkám. S radostí vám román doporučím a určitě se podívejte i na její předchozí díla. Já totiž ani nedokážu říct, které z nich je nejlepší! Za přečtení určitě stojí všechny.


Útěk do Provence Útěk do Provence Jo Thomas

Del se spolu s manželem Olliem přestěhovali na farmu v Provence, aby zde po letech marného snažení o potomka začali nový život. Ale pouhých šest týdnů poté, co do Francie dorazí, znovu nakládají stěhovací vůz. Del sleduje, jak dod... více


Komentáře (0)

Přidat komentář