Paranormální romance na mafiánský styl.
Otec Misery vyslal už jako malou upírku do světa lidí jakožto pojistku míru mezi druhy. Měla tam vydržet do svých 18 let, ale nakonec v lidském světě zůstane a snaží se žít v rámci mezí obyčejný život.
Vše se však zvrtne po tom, co si jí její otec jakožto radní zavolá na kobereček a oznámí jí, že se bude vdávat. A jejím neznámým novomanželem má být vlkodlak Lowe.
Misery se tak opět stává symbolem smíru a figurkou mezi letitými spory upírů a vlkodlaků a závisí jen na ní, zda se dění změní k lepšímu, nebo k horšímu. K tomu všemu se její jediná kamarádka z ničeho nic ztratí a vypadá to, že s tím má její novopečený manžílek něco společného.
Dynamický románek mezi upírkou a vlkodlakem plný skvělých dialogů a do toho i trochu té vyšetřovací linky. Knihu jsem si užila v rámci žánru dostatečně, přestože lituji čtení českého překladu.
(SPOILER ZONE ->)
Musím se v první řadě přiznat, že bych knihu hodnotila ještě o trošinku lépe, kdyby ten překlad nebyl tak zbytečně zmrvený. Omlouvám se paní překladatelce, ale copak to nešlo i jinak?
vlkodlaci v této knize jsou totiž překřtěni na “vlkáče (v originále “were) a přišlo mi, že se překladatelka svého výmyslu držela jen 1/3 knihy a po čase bylo slovo vlkodlak častější a častější. Nehledě na místy zbytečně moc přisprostlé a nebo i nespisovné dialogy.
Misery mi byla hodně sympatická, i když v pár dosti naivních situacích mě trošku ztrácela. Celkově nemusím, když má tendenci autor hlavní postavě v romancích jakýmkoliv nedorozuměním vkládat do hlavy, že její hlavní milovník už někoho má... a pravdu se dozví až pomalu na konci. Hlavní hrdinka se tak pro mě jeví jako zbytečně hloupá.
Celkově mě v záplavě plot twistů na konci překvapil jen jeden a to nebyl ani zdaleka ten zásadní. Řekněme, že oč tu přesně běží jsem tušila už od poloviny děje a Misery to došlo sakra pomalu, že by měla schovat svou detektivní licenci a radši zůstat u počítače se sklenicí burákového másla.
Lowe byl takový Tamlin z wishe, trošku šmrncnutý Rhyem, #sorrynotsorry. přišel mi jako sympatický grumpy alfa, ale jeho přehnaná obětavost a ochranitelství mě spíš srala. ale jako takový miloušek na drbání by šel.
Lehká míra naivity se nakonec dá odpustit, takže to nakonec byla moc fajn paranormální romance s prvky vyšetřování. Dialogy mezi postavami jsem si užívala na maximum. Přesto skutečně lituji, že jsem si knihu napoprvé přečetla zrovna v češtině.
Nevěsta Ali Hazelwood
Misery, jediná dcera nejmocnějšího vampýrského radního na jihozápadě, je povolána z anonymního života mezi lidmi, aby jako nevěsta stvrdila historické příměří s vlkodlaky. Lowe vládne smečce s absolutní autoritou, ale ne bez rozum... více