Nick a Charlie: A co bylo dál?

recenze

Nick a Charlie (2022) 4 z 5 / Suzanne
Nick a Charlie

Pro mnohé jsou Nick a Charlie spřízněné duše, které nic nemůže rozdělit. Jenže ve skutečnosti jsou oba teenageři, kteří stojí před zkouškou svého vztahu – Nick odchází na vysokou, kam se těší, a Charlie zůstane sám v městečku, čehož se děsí. Zvládnou Nick a Charlie vztah na dálku?

Nick Nelson už se nemůže dočkat, až nastoupí na vysokou a těší se na nové výzvy, svobodu a dospělost. Charlie je ale o rok mladší, takže mu zbývá ještě poslední ročník na střední a on se děsí, že zůstane sám v malém městečku a že jejich vztah odloučení a vzdálenost nevydrží. Jenže nechce Nickovi kazit náladu a vyvolávat v něm pocity provinilosti, a tak s ním o svých obavách nemluví. A když se k tomu přidají nevyžádané rady na sociálních sítích, jedna kalba a větší množství alkoholu, tak je na pořádný průšvih zaděláno…

V novele Nick a Charlie nechybí trocha humoru, slušná porce romantiky a tentokrát taky pořádná krize. Nick a Charlie jsou oproti komiksovým Srdcerváčům dospělejší, však už je taky Nickovi osmnáct a Charliemu o rok méně. Jejich vztah není pro dospívající kluky zrovna typický, protože se chovají spíš jako dlouholetý manželský pár. V jiných ohledech ale dělají to, co puberťáci obvykle dělají – místo toho, aby se šrotili, občas sledují videa, někdy chodí na kalby, pijí alkohol, mluví sprostě a spí spolu.

V novele se také objeví staří známí – ať už se jedná od Charlieho kamarády Taa a Elle, kteří řeší stejný problém jako Nick s Charliem, nebo třeba Harry Greene, který Charliho před lety šikanoval. A jen tak mimochodem, Tao s Elle mi málem zlomili srdce…

Alice Osemanová vykreslila teenagery věrně a uvěřitelně, bez zbytečné idealizace nebo moralizace. Také poukázala na to, jak člověku mohou přitížit nebo i ublížit nevyžádané rady a názory cizích lidí na sociálních sítích. A poselství této novely je jasné: základem funkčního a spokojeného vztahu je komunikace, až už je vám -náct nebo jste v důchodovém věku nebo kdekoliv mezi tím :)

Novela má kolem 170 stran, písmo je poměrně velké a nechybí ani ilustrované stránky, které příběh doplňují. Komiksové panely jsou vyvedené v černobílé barvě poměrně jednoduchou, ale trefnou kresbou, která je pro komiksy o Srdcerváčích typická.

Narozdíl od novely Letos v zimě,která mi přišla naprosto zbytečná, novela Nick a Charlie samostatně bezvadně funguje. Vlastně je to parádní epilog k celé sérii Srdcerváčů. Přestože je v ní víc dramatu, než je u Nicka a Charlieho obvyklé, je prostě tak správně roztomilá, že to ve vás zanechá stejně blažený pocit jako komiksy.

Jediné, co je poněkud matoucí je časová posloupnost. V originále má pátý díl komiksu Srdcerváči vyjít až v roce 2023, a přitom se novela Nick a Charlie odehrává o dva roky později. Dá se ale předpokládat, že pátý díl Srdcerváčů bude navazovat přímo na ten čtvrtý. Alice Osemanová totiž tuhle novelu napsala už v roce 2015 jako bonus k románu Solitaire, v němž je hlavní hrdinkou Charlieho starší sestra Tori a ve kterém je uvedeno, že Nick a Charlie mají pevný a harmonický vztah. Takže minimálně v komiksech nemusí Alice Osemanová napínat čtenáře a drásat jim nervy tím, jestli spolu Nick a Charlie opravdu zůstanou a může v klidu odvyprávět, jak to mezi Nickem a Charliem začalo.


Nick a Charlie Nick a Charlie Alice Oseman

Stýskání lásku jenom umocňuje, že jo? Všichni ví, že Nick a Charlie jsou dokonalý pár – jsou nerozdělitelní. Ale teď Nick odchází na vysokou školu a Charlie zůstane na střední sám. Všichni se ptají, jestli zůstávají spolu, ale... více


Komentáře (0)

Přidat komentář