Nová Leigh Bardugo

recenze

Familiár (2024) / kniho_terka
Familiár

Anotací kniha vypovídá, že se jedná o normální fantasy příběh, kde hlavní hrdinka ovládá nějakou moc, a s tou se dostane do soutěže.
Jenže tady se jedná o klam. Ne špatný klam, ale je to něco, co vás překvapí. Mě osobně to nemile překvapilo dost.
Příběh se odehrává ve smyšleném a historickém Španělsku. Hlavní postava je Luzia Cotadová, která dělá posluhovačku jedné rodině. Luzia ovládá nějakou magii, kterou tajně používá a zároveň ji usnadňuje práci. Jednou na to však někdo přijde a dostane se dál. Po čase její nadřízení dostanou nabídku, že se Luzia zúčastní turnaje. V trénování ji má také pomoct Santángel. Muž, který nějakou dobu složí jedné rodině. Je příliš bledý a lidé se ho bojí. Nikdo neví, kým vlastně doopravdy je.

Při úvodu, a dlouho poté, jsem byla zmatená. Autorka nás vpustila do světa, ve kterém se těžko orientuje. Potkáte se zde s náboženstvím, magií, výše ale i níže postavenými lidmi.
Styl psaní mi také přišel moc těžký na zorientování. Kniha je napsána z třetí osoby, která sleduje a vypráví pohled hned několika postav.
Ze začátku jsem v knize neviděla žádnou akci a děj se mi příliš táhl. Nedokázala jsem se orientovat ve světě, tak i v postavách. Toto se však změnilo v polovině knihy. Najednou jsem spatřila akci, postavy se mi nepletly a svět už nebyl tak komplikovaný. Celé se to otočilo.

Děj nám autorka přilepšila romantikou. Není to však nic výrazného, ale toto bylo opravdu speciální. Máme tady tajuplného Santángela, kterého jsem si strašně oblíbila. +Nevim proč, ale dává mi velkej vibe Strážce z Kostičasu.

Shrnutě knihu opravdu doporučuji. Ke konci jsem na ni úplně změnila názor. Není to však plný počet hvězdiček, ale vysoké hodnocení si to zaslouží, teda hlavně za ten konec. To byla sakra jízda.
Pokud se na knihu chystáte, rozhodně neváhejte. A vy co váháte... Opravdu si to rozmyslete, protože tato kniha není pro každého. Jak už jsem zmiňovala, není to úplně lehké počteníčko.

Děkuju za RC @humbook_blogeri a @humbook v rámci spolupráce


Familiár Familiár Leigh Bardugo

V ošuntělém domě uprostřed Madridu si posluhovačka Luzia Cotadová pomáhá střípky magie, aby přečkala dny nekonečné dřiny. Když jsou její skrývané schopnosti odhaleny, je Luzia vržena do světa věštců, svatých mužů a podvodníků, kde... více


Komentáře (0)

Přidat komentář