O Onyxu bez spoilerů

recenze

Úsvit Onyxu (2024) / cestina_s_linus
Úsvit Onyxu

Hned na začátku si musíme vyjasnit jednu věc... kdokoliv toto zařadil do YA, tak by se měl zamyslet nad tím, o čem je Young adult... toto je spíše New adult (NA).

První díl romantasy série nás zavede do světa Evendell, kde jsou jednotlivá království pojmenovaná po šutrech (pardon... nebudu klít... po KAMENECH). Ze začátku toho moc o světě nevíme - až na jeden důležitý detail - mezi Onyxovým královstvím a Jantarovým královstvím probíhá válka. Postupně se seznamujeme s hlavní hrdinkou příběhu - Arwen. Netrvá to dlouho a celý její život se obrátí vzhůru nohama. Dostane se na území nepřítele. Zde se nejen dozvídá nové a nové poznatky o světě , ve kterém žije, ale zároveň rozplétá jedno tajemství za druhým. Toto odhalování je zpestřeno romantickou linkou, u které se bude nejeden čtenář červenat. Nebudou chybět zajímavé akční scény a překvapivé zvraty.

Jelikož jsem četla RC, tak nemohu konkrétně hodnotit jazykové hrubky, jelikož se nejedná o finální podobu. Na druhou stranu mi překlad přišel místy těžkopádný a některé obraty a fráze mi kazily zážitek ze čtení. Chápu, že je to “YA, ale na druhou stranu... když tu máme dialogy v určitém prostředí, tak by se to mohlo odrazit i ve slovní zásobě postav (na druhou stranu... pokud to tak už zaznělo v originálu, tak jsem ochotna překladatelce odpustit).

Milovníci romantasy knih budou určitě spokojeni. Mládeži nepřistupných scén je tu požehnaně a vše se neodehraje na pěti stránkách. Autorka si bude i s vašimi city hrát a napínat vás jako struny.

Na druhou stranu... trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se do knihy začetla. Ten rozjezd byl takový... nijaký (i přesto, že se toho událo poměrně dost). Trvalo to skoro půlku knihy, než mi začalo na některých postavách záležet. Do té doby mi nečinilo problém knihu odložit, ale od půlky se to změnilo.

Co se týče postav, tak... občas jsem vrtěla hlavou nad jejich činy a chováním. Na druhou stranu... užila jsem si vývoj některých postav a zejména Arwen. Její minulost nebyla jednoduchá a pro mnohé její myšlenky a odpovědi jsem měla pochopení. Na druhou stranu její bratr... to je dobrý mamlas.

Celkově si myslím, že se jedná o poměrně dobrý start série. Zjistíme, že je zde mnoho různých potvor, tajemství, vášně... prvním dílem nic nekončí, ale právě naopak... teprve se všechno rozjede. Na druhou stranu... myslím si, že to lepší nás ještě čeká, takže si vyšší hodnocení schovám pro další díly (pokud si je zaslouží)...

Děkuji Humbookblogerům za poskytnutí RC.

Výběr z oblíbených citátů:

“Skutečnou odvahu najdeš ve chvíli, kdy se dobrovolně postavíš svým děsům. To, co nazýváš strachem, je ve skutečnosti síla, kterou můžeš využít ke konání dobra.

“Co mi jde skvěle?
“Neoblomný optimismus.

“Já vím, že je pro vás těžké porozumět knihám, ušklíbla se Mari. “Jsou tam slova, pronesla pomalu a zřetelně (...).

“Jsem za tuto zkušenost vděčná. Kdyby se to nestalo, možná bych nikdy nedostala šanci být statečná.

“(...) To bych si raději vydloubl oči.


Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Napospas králi temnoty. Začátek nebezpečně žhavé romantasy série. Arwen Valondaleová nikdy nečekala, že se obětuje, aby zachránila milovanou rodinu. Nyní je zajatkyní v nejnebezpečnějším království široko daleko a pomocí svých ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář