Očistec

recenze

Očistec (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Očistec

Temný a strhující příběh, který nás zavádí do světa krvelačných bytostí zvaných Violeti.
Tito upíři, zrození ze smrti a ovládnutí mstou, se živí krví a užívají si bolesti.

Autorka se vrací ke kořenům upírské mytologie a vytváří svět, ve kterém neexistuje prostor pro romantizované bytosti s jiskřivou pokožkou. Naopak, Violeti jsou děsivé, krvelačné bytosti. Prostě žádný Edward .

Jejich svět je plný násilí, krutosti a beznaděje, a autorka jim propůjčuje nejen děsivé schopnosti, ale také lidské emoce, které s nimi prožíváme napříč staletími.

Očistec je souborným vydáním tří samostatných románů: Ti nepohřbení, Děti Raumy a Violeti, které dohromady tvoří epický příběh o nesmrtelných bytostech, jejichž existence je propletena s lidskými osudy.

Hlavní postavou je Samuel Segeth, který žije v přístavním městě Rauma v 17. století, kde se snaží nalézt klid a štěstí po neustálém stěhování své rodiny. Rád by se usadil a založil si zde rodinu se svou přítelkyní.
Jeho naděje na normální život však zhatí série tragických událostí, které jsou důsledkem temného prokletí, jež sužuje jeho rodinu.

První část nás uvádí do příběhu, kdy se Samuel stává obětí dávné kletby a je proměněn v jednoho z Violetů – nadpřirozených bytostí odsouzených k životu v temnotě.

Kristina zde vykresluje upíry, kteří nejsou romantizovaní či zlidštění, ale naopak draví, nebezpeční a bez slitování.
Samuel se ocitá v zajetí svého prokletí, ale zároveň touží po pomstě a osvobození, což ho přivádí na nebezpečnou cestu na sever, kde hledá řešení, jak zničit svou stvořitelku, tajemnou Marinu.

Ve druhé části se příběh posouvá o několik staletí dopředu.
Katia už čtyři sta let bdí nad potomky Segethových, snaží se nalézt Samuela a zároveň ochránit rodinu před hrozbou nového nepřítele.

Autorka zde přibližuje více vrstev světa Violetů, ukazuje jejich schopnost přizpůsobit se různým obdobím historie a vyzvedává jejich dlouhověkost i neustálou potřebu krve a pomsty.
Tento díl je plný napětí a akce.

Třetí část je vrcholem celé trilogie. Odehrává se v postapokalyptickém Finsku, které sužuje občanská válka a rozmáhající se chaos.

Země je v plamenech, lidé jsou nakažení záhadnou infekcí, a Violeti se ocitají v epicentru tohoto kolapsu.

Samuel zde hledá příčinu této apokalypsy a současně čelí znovu oživenému zlu.
Haidingerová zde skvěle vykresluje temnou atmosféru zničené krajiny a zoufalství postav, které se snaží přežít v tomto nehostinném světě.

Samuel je silně propojen s mladíkem Erkko a jejich společná cesta je plná nebezpečí, ale i záblesků naděje.

Kristína Haidingerová skvěle kombinuje prvky hororu, fantasy a temné mytologie.

Violeti, bytosti stvořené plazmantem, zvláštní fialovou substancí, kterou do jejich těl vložila Marina, nejsou klasickými upíry, ale jedinečnými a originálními bytostmi, které jsou dokonale zapamatovatelné.

Plazmant hraje v celém příběhu důležitou roli, a byla jsem fascinována tím, jak tato substance ovlivňuje osudy všech, kdo s ní přijdou do styku.

Autorka si dává záležet na vykreslení prostředí i historického kontextu, v němž se příběh odehrává.
Využívá také retrospektivy, díky kterým lépe chápeme motivace jednotlivých postav a jejich jednání.

Velkou předností knihy jsou také postavy.
Samuel Segeth, hlavní hrdina, je složitou postavou, která bojuje nejen se svou novou podstatou, ale také s pocitem viny a touhou po vykoupení. Haidingerová ho vykresluje jako temného, ale zároveň sympatického hrdinu, který si i přes všechna úskalí, která ho potkají, snaží zachovat zbytky lidskosti.

Autorka se nebojí detailů, její vyprávění je plynulé a pečlivě promyšlené. Každá scéna má své místo a význam, a přestože některé pasáže mohou působit zdlouhavě, v celkovém kontextu příběhu dávají smysl.

Fialový přebal knihy symbolizuje plazmant, látku, která je klíčem k celému příběhu, a dodává knize mystický nádech.


Očistec Očistec Kristina Haidingerová

Rodí se ze smrti. Jsou posedlí mstou. Kradou vzpomínky. Sytí se krví a opájí bolestí. Od požáru v přístavním městě v sedmnáctém století přes velrybářské a polární výpravy až po zpustošenou zemi v současnosti – tam všude osnují ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář