Co kdyby vám jedna drobné nehoda změnila život? A co když právě Vánoce přinesou šanci na nový začátek?
Hlavní hrdinka Belle žije v malé vesničce a celý život jí záleží více na ostatních lidech než na ní samotné. Na první pohled se může zdát, že je ve svém životě spokojená, ale zdání klame, cítí se totiž osamělá a že se její život nikam neposouvá.
Tak moc touží po něčem, co by ji dodalo novou chuť do života. Nebo snad po někom?
Jednoho večera se vrací z práce, jede na kole a nešťastnou náhodou narazí do starší paní Ediny, která žije sama na místním hradě.
Při této události si zraní kotník, a Belle se rozhodne, že se o ni postará, dokud to bude potřeba, jelikož se cítí za úraz zodpovědná.
A tak se za Edinou přesune na hrad, aby o ni mohla pečovat.
Při té příležitosti Belle dochází, jak osaměle se musí Edina cítit - sama ve starém polorozpadlém hradě. A tak se rozhodne, že jim oběma připraví ty nejkouzelnější vánoční svátky, jak jen to bude možné.
Také zjistí, že má Edina svůj vlastní vánoční seznam přání, povede se jí nějaké vyplnit?
I přes svůj věkový rozdíl se Belle a Edina sbližují, vypráví si své životní příběhy a navzájem si pomáhají.
Do této poklidné atmosféry však najednou vstoupí Jack - Edinin vnuk, kterého dlouhé roky neviděla.
Spolu s ním se na hradě rozšíří napětí. Nejen mezi ním a babičkou, ale i mezi ním a Belle.
On ji totiž podezírá z toho, že se snaží jen využít Edininy osamělosti. Belle naproti sobě zase vidí pouze arogantního chlapa, kterému jde bůhví o co.
Proč se po tolika letech objevil? A z jakého důvodu se vlastně s Edinou nevídal?
Vztah mezi nimi je od začátku napjatý, plný podezření a tajemství, ale zároveň se nedá ignorovat ta zvláštní chemie, která mezi nimi je. A moc dobře si jí všímají i oni.
Otevřou se sobě navzájem a zjistí, že ani jeden z nich není vůbec špatný člověk?
Autorka píše čtivě, jednoduše a její vyprávění je plné humoru, ale i poučení.
Soustředí se na vykreslení atmosféry období Vánoc, zimního venkova i zchátralého hradu.
Děj je sice předvídatelný, ale vůbec mi to u této knížky nevadilo, jelikož nám přinese i poselství, a nejen klišé.
Postavy jsou také popsány velice uvěřitelně, každý má svůj životní příběh a každý se nějakým směrem v průběhu děje postupně vyvíjí.
Nejvíce jsem si oblíbila Edinu, ale i Belle a nakonec i Jacka.
Knížka, která zahřeje u srdce a zároveň připomene, jak důležité je pomáhat druhým, ale i to, jak důležité je myslet někdy také sám na sebe.
Pokud máš rád/a romantické knížky s přesahem a chceš si přečíst oddechový vánoční příběh, myslím si, že tohle bude správná volba.
O:
Věříte, že laskavost k cizím lidem může změnit nejen jejich život, ale i ten váš?
Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft
Jednoho dne Belle v chumelenici podklouzne kolo a ona narazí do stařičké paní a zraní jí kotník. Když zjistí, že Edina na nedalekém hradě žije úplně sama, rozhodne se k ní nastěhovat a postarat se o ni, dokud se neuzdraví, a připr... více