Osvícení

“Izolace může být zrádná – odřízne vás od světa, ale ne od vlastních démonů.

Ano. Miluju Kinga. A ano - i přes to jsem Osvícení četla poprvé.

Stephen je označován za mistra hororu a Osvícení je ukázkovým příkladem, že to tak skutečně je. Umí bezkonkurenčně vytvořit příběh, který člověka vtáhne a zároveň zneklidní.

V tomto příběhu sledujeme Jacka s jeho manželkou a synem, kteří se odstěhovali do horského střediska Overlook, kde má Jack nově pracovat jako správce hotelu.

Jedná se o idylickou příležitost na nový život nebo se tato příležitost změní v noční můru?

Jack Torrance, muž s komplikovanou minulostí a s problémy s alkoholem, dostane šanci na nový začátek. Dostane totiž příležitost pracovat v luxusním hotelu Overlook jako správce, v období, kdy je hotel uzavřen.
Vidí to jako příležitost srovnat si život a tak se tam stěhuje s manželkou Wendy a pětiletým synem Dannym.
Snad jim tato změna pomůže napravit i narušené manželství.

Danny však není jen obyčejné dítě. Má dar nebo možná spíše prokletí?
Má totiž telepatické a jasnovidecké schopnosti.
Nedlouho po přestěhování začíná vnímat, že něco v hotelu není v pořádku.
Že toto místo skrývá něco temného, co vyvolává strach a ohrožuje jeho, i jeho rodinu.

Co začalo poklidně, mění se najednou v boj o přežití. Hotel je od okolí odříznutý a nemají možnost se jakkoliv zkontaktovat s civilizací.
Tato izolace je ještě umocněna vlastním strachem a slabostmi.

Podivná síla hotelu působí na Jacka, jehož mysl postupně podléhá temnotě. Co může udělat s jeho už tak křehkou psychikou?

Danny se snaží využít svůj dar, aby zjistil, co se vlastně děje.
Ale dokáže takto malý chlapec zachránit sebe i svou rodinu?

King. Prostě King. Nikdo jiný pro mě neumí budovat napětí a atmosféru, tak jako on. Jeho popisy jsou tak úžasné, že si dokážu představit každou pavučinu v rohu hotelu. Někdo kvůli jeho popisům nedokáže jeho tvorbu číst, protože mu to přijde zdlouhavé, já to naopak naprosto miluju.
Psychologie postav je naprosto neuvěřitelná a dodává příběhu hloubku a autenticitu.

Jak jsem již zmínila - začátek se může zdát pomalejší, ale nevzdávejte to, protože vám garantuju, že se to rozjede!
Hotel samotný není jen kulisa, ale je jak další hlavní postava příběhu, děsivá postava.

Tato knížka je pro mě mistrovským dílem, které nám dá hluboký náhled na lidskou psychiku. A hotel Overlook mě naprosto pohltil.

Jak by ses asi choval/a, kdybys byl/a izolován/a od okolního světa a musel/a jsi čelit svým strachům a slabostem?

Doporučuji všem milovníkům hororům a naopak nedoporučuji citlivějším čtenářům, jelikož některé scény jsou opravdu intenzivní.

Osvícení Osvícení Stephen King

Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležito... více

Komentáře (0)