Pád feminismu

recenze

Pozlacená (2024) 3 z 5 / Red-haired
Pozlacená

Kdybych si měla tipnout Midasovu oblíbenou myšlenku, řekla bych, že – „feminismus se přeceňuje“ - bude trefa do černého.

Vše je ze zlata. Podlahy, zdi, oblečení, nábytek, ale i samotná hlavní hrdinka Auren. Je favoritkou krále Midase a žije ve své královské kleci o několika místnostech. Král Midas ji tím chrání před světem venku. Tedy to aspoň tvrdí. Ale jakkoli velká a krásná klec to je, Auren je v ní pořád hlavně vězněm. Doteď byl Aurenin život ve zlatě poměrně jednotvárný, to se však změní, když Midas uzavře s jiným královstvím dohodu, jejímž předmětem je právě ona.

Kdybych si nenechala spoustu věcí vyzradit dopředu, asi bych byla naštvaná. Já se do knihy ale pouštěla s tím, že už vím, co mám čekat. Tento díl není žhavý, naopak vás hned na začátku šokuje světem, ve kterém jsou ženy pouhým objektem. Mají králi vždy posloužit a na tom prostě nic moc žhavého neshledávám. Taky se připravte na jednu hodně brutální scénu se zneužitím, na kterou nebude mít každý žaludek, proto zvažte, zda je to pro vás vhodné, nebo raději vynecháte.

Až na zmíněné dvě scény mi ale kniha nijak extrémní nepřišla. Téma je hodně originální a i když je ze začátku docela nepříjemné sledovat Aureniny myšlenkové pochody, když víte, že si Midase ve své hlavě značně přikrášluje, v širším kontextu to nakonec dává smysl a je zajímavé sledovat vývoj vězněné postavy, která se propracovává ke svobodě.

Připravte se na to, že tady budete spoustu postav nenávidět, ale musím vyzdvihnout Digbyho a Saila, to jsou prostě zlatíčka. Jsem taky zvědavá, jak se budou časem proměňovat vztahy v ženském kolektivu a snad mě Rissa nezklame.

Sice jsem se během čtení nenudila, ale příběh jako takový se téměř nikam neposunul a je frustrující, že až závěr je jakýmsi začátkem něčeho mnohem zajímavějšího.

Hodnotím 3,5/5* s tím, že jsem kapku naštvaná, že se za celou knihu nestalo nic převratného a nemáme žádné odpovědi, ale další díl mě fakt zajímá.


Pozlacená Pozlacená Raven Kennedy

Zlatá klec je pořád jenom vězení. Erotická fantasy ze světa víl. Vše ze zlata. Zlaté podlahy, zlaté zdi, zlatý nábytek, zlaté oblečení. Ve Výšezvonu, hradu postaveném vysoko v zasněžených horách Šestého království, je ze zlata... více


Komentáře (0)

Přidat komentář