Paví hody

Paví hody byly skvělé! Jestli máte rádi venkovské románové kroniky, kdy na pozadí velkých dějin sledujete osudy obyčejných lidí, určitě by vás novinka Jana Štiftera neměla minout.

Upřímně jsem z anotace nebyla moc moudrá, ale tak edice Tvář, že jo, to si přeci musím přečíst. A dobře jsem udělala. Venkovské románové kroniky, kdy sledujeme osudy úplně obyčejných lidí, zatímco v pozadí světem hýbou velké dějinné události, mě baví. V knize je zachyceno období mezi roky 1918 - 1946, v místech jako Horní Jelení, Trutnov či Trenčín. Příběh však není vyprávěn chronologicky, časové roviny se střídají, čímž autor vytváří (do jisté míry) tajuplnou atmosféru a udržuje nás v napětí. Před očima se nám pomalu skládá mozaika událostí, dáváme si dohromady rodinnou historii, dozvídáme se o dávných láskách, přátelstvích, rozhodnutích, činnech i  tragédiich, které měly vliv na životy hrdinů. Všechna tajemství nakonec vyplujou na povrch a osudy jednotlivých postav se protnou.

Čirou radostí je pro mě Štifterovo vypravěčské umění. Není to depresivní čtení, byť osudy některých postav nejsou úplně sluníčkové, svůj život berou takový, jaký je, a hrají s rozdanými kartami, co nejlépe dovedou. Navíc má autor velmi vytříbenou stylistiku a jazyk, kterým k nám skrze příběh promlouvá, je zkrátka nádherný.

No a opět povedené grafické zpracování, jak jsme již u edice Tvář zvyklí. Tentokrát se o dokreslující ilustrace postarala Sabina Chalupová.

Paví hody Paví hody Jan Štifter

Venkovská románová kronika. Velké dějiny hýbou nebývalou silou i malými městečky – Horní Jelení je toho důkazem. Podivná sešlost, při které se místní obyvatelé oddávají pavím hodům, oživuje dávné démony, rodinná tajemství a př... více

Komentáře (0)