Pohádka pro dospělé

přeložila Linda Bartošková
vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský-BETA
vázaná s přebalem, 704 stran
vydání třetí

Talisman - Nakladatelství Beta (nakladatelstvibeta.cz)
______________________________________
Anotace:

Přijít o život je tak snadné…

Dvanáctiletý Jack Sawyer je takřka opuštěný, otce už nemá, matka mu umírá. Ale jeho život se brzy změní. Čeká ho totiž cesta přes celou Ameriku – a do paralelního světa. Jack se vydává do neznáma, aby matce zachránil život, a při svém putování potkává nevinné bytosti i nestvůry a čelí neuvěřitelným nebezpečím. Pátrá především po léku, ale jeho cesta nakonec skrývá důležitější poselství.

Talisman patří ke kultovním fantasy příběhům o boji dobra a zla, věrnosti, procitání, hrůze a tajemství.
_________________________________________

Popusťte nyní trošičku uzdu fantazii a představte si, že vedle našeho světa existuje ještě jeden. Je velice podobný tomu našemu, nazývá se Teritoria a jeho obyvatelé mají v našem světě dvojníky. Jejich narození, úmrtí a další významné životní události jsou většinou paralelní. Pokud vědí jak na to, mohou jedinci přeskakovat z jednoho světa do druhého s tím, že po „skoku“ obsadí tělo svého dvojníka a přemýšlí a mluví jazykem daného světa.
V ojedinělých případech může dojít k tomu, že člověk zemře v jednom světě, avšak v druhém zůstane naživu, což z něj dělá samostatného jedince s jedinou myslí a tělem, který se může nezávisle mezi světy pohybovat. Tak je tomu i v případě dvanáctiletého Jacka Sawyera, jehož dvojník je v Teritoriích po smrti. Jack zjišťuje, že jeho matka, herečka béčkových filmů, umírá na rakovinu. Setkává se s jistým Speedy Parkerem, který mu odhalí tajemství Teritorií  a prozradí, jak by mohl svou matku zachránit. Jack se vydává z hotelu Alhambra v New Hampshire přes celé Spojené státy a paralelní Teritoria, do rozbořeného města Point Venuti na severním pobřeží Kalifornie, kde se nachází černý dům Agincourt Hotel, ve kterém se ukrývá tajemný Talisman, aby zachránil svou matku a zároveň tak i její dvojnici královnu Lauru DeLoessian.
Kniha Talisman je vlastně mix road movie (v tomto případě vlastně road book ) a pohádky pro dospělé. Celé je to takové hravé a plné skvělých nápadů. Čtenář sleduje Jackovu dlouhou pouť přes Státy, kterou si však zkracuje tím, že vstupuje do Teritorií, která jsou fyzicky menší. V praxi to znamená, že kilometry procestované v Teritoriích jsou v našem světě mnohonásobně vyšší.
Zábavné je také sledovat odlišnosti mezi oběma světy.
Například východní oblast Teritorií odpovídá východnímu pobřeží USA, je nejhustěji obydlena a řízena feudálním systémem s královnou v čele. Střední oblast zhruba odpovídá americkým úrodným pláním, které jsou využívány k pěstování obilí a kukuřice. Západní oblast Teritorií je zpustošená země, nejspíše zničena radioaktivitou, kde žijí mutanti a prohánějí se ohnivé koule. Tato oblast je zrcadlem amerického jihozápadu, především Nového Mexika, kde byla testována atomová bomba. Škola pro problémovou mládež v našem světě je v Teritoriích pracovním táborem, kde jsou otroci využíváni k těžbě radioaktivní rudy. A takových rozdílů je v knize spousta.
Na své výpravě Jack potkává vlčího tvora, který si říká jednoduše Vlk. Je to sympatická, laskavá a loajální postava, kterou si určitě zamilujete. Odloučení od jeho smečky a odchod  z rodných Teritorií je velmi emotivní záležitost.
Cestou potkávají různé osoby, které jim buď mají snahu pomoci a nebo naopak uškodit          a znemožnit tak putování a získání Talismanu. Nejhorším z nich je bezesporu Morgan Sloat, bývalý obchodní partner Jackova otce, který má s Teritorii velké plány.
Myšlenka napsat Talisman přišla v době, kdy se King se svou rodinou v roce 1977 na nějaký čas přestěhoval do Londýna, kde se seznámil s Peterem Straubem. Oba byli fanoušky toho druhého a domluvili se na spolupráci. Ta však několik let ještě trvala a přišla až v době, kdy byli již oba autoři nesmírně úspěšní. Talisman měl extrémně velká očekávání a dokonce se mluvilo o největším hororovém románu v historii. Dnes už víme, že toto očekávání naplněno nebylo, ale já Vám mohu slíbit, že pokud alespoň na chvilku hodíte každodenní starosti za hlavu a přistoupíte na hru obou autorů, budete se kingovsky, tedy vlastně královsky, bavit.

Stephen King a Peter Straub se po dlouhých letech ke spolupráci vrátili a v roce 2001 vzniklo volné pokračování s názvem Černý dům, jehož reedici Beta plánuje na druhou polovinu letošního roku.

Talisman Talisman Stephen King

Život nebo smrt? Boj dobra a zla ve skutečném i mystickém světě... Vydejte se se statečným Putujícím Jackem do tajuplných Teritorií pro záhadný Talisman, který jediný může spasit krásnou královnu Lauru DeLoessian... více

Komentáře (1)

zahadum
02.02.2022

Kvalitná recenzia, len pripomínam, že 3.2. 2022 vychádza tretie vydanie a určite kupujem !
Assa tradične kvalitná recenzie, ani dlhá ani krátka a informačná hodnota vysoká :)