Poslední džob Billyho Summerse
recenze
Billy Summers (2022) / assaJak je v anotaci zmíněno, i přesto, že se neživí zrovna poctivou prací, není Billy vůbec špatný chlap. To, jak se k tomuhle džobu dostal, se dovídáme pomocí flashbacků, do kterých nás přenese sám hlavní hrdina, jež se v rámci kamufláže a zároveň i ukrácení dlouhé chvíle před svou poslední akcí rozhodne, že svůj životní příběh sepíše. Probudí v sobě skrytého spisovatele a my se společně s ním vracíme do jeho dětství a sledujeme, co všechno špatného, ale i dobrého, ho potkalo. Tato forma vyprávění je velmi zajímavá a originální. Po přibližně sto stránkách knihy se rozjede akce a čtenář sleduje klasický příběh spiknutí, zrady a cesty za odplatou, který však už svou originalitu poměrně ztrácí. Jelikož je to ale Stephen King, který umí ukoulet z hovna kuličku, vyprávění je opět podáno nadstandardním způsobem a čtenář se nemá šanci nudit.
Pokud čekáte horor z pera nekorunovaného Mistra hrůzy, tak se vraťte o 40 let zpět, kdy byla Kingova hororová tvorba na špičce. Tohle už je totiž King „nového milénia“. Pokud je vám jeho tvorba posledních několika let známa, tak jistě víte, že stále častěji zabředává do detektivního žánru. A Billy Summers pokračuje v těchto zaběhlých kolejích, i když příběh je tentokrát více do gangsterky, což není u autora téma zrovna obvyklé. Setkat jsme se s ním mohli jen v pár jeho povídkách či románech Blaze a Zhubni (u druhého zmíněného si autor s tématem pohrával ve vedlejší lince), které napsal pod pseudonymem Richard Bachman. Pokud jsou vaší krevní skupinou například Scorseseho fimy, řekl bych, že vás bude kniha hodně bavit. A pokud jsem teď odradil většinu dam a slečen, tak vězte, že je v knize i pořádný kus Leona od Luca Bessona. Tím naznačuji, že se tu vedle drsného příběhu hraje i na romantickou notu.
Pro věrné fanoušky tu má autor opět několik lahůdek v podobě propojení a narážek na některé své starší příběhy.
Na Billyho Summerse jsem se těšil dlouhé měsíce a přes všechny ty ohlasy a recenze jsem si vytvořil představu dokonalého díla, které bude patřit do Kingovy TOP desítky. Neudělejte stejnou chybu jako já a nenechte si zážitek zkazil přílišným očekáváním. Jelikož, jak jsem již zmínil, jedná se o obyčejný příběh, který je však mistrovsky převyprávěný a na závěr vás možná překvapí i slzy dojetí.
Billy Summers Stephen King
Billy Summers je nájemný vrah, nejlepší v oboru. Ale svou práci zvládne, jen když je terčem opravdu zlý člověk. A teď chce Billy skončit. Nejprve však vezme poslední práci. Billy je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vy... více