Před duchy není úniku

recenze

Černá krabice (2007) / assa
Černá krabice

Po fenomenální sbírce povídek Černý telefon a další příběhy přichází další kniha od Joe Hilla. Tentokrát se jedná o jeho debutový román Heart-Shaped Box, do češtiny přeložený jako Černá krabice.

V černé krabici ve tvaru srdce totiž hlavnímu hrdinovi, stárnoucímu rockerovi Judasi Coynovi, přijde oblek patřící mrtvému muži. Judas je majitelem morbidní sbírky, do níž patří například oprátka oběšence, doznání středověké čarodějnice či videokazeta se skutečným snuff filmem. A když se v jedné internetové aukci naskytne koupě černého obleku společně s duchem majitele, Judas samozřejmě dlouho neotálí. Netuší však, do jakých nesnází ho další sběratelský kousek dostane.

Originální název Heart-Shaped Box odkazuje na známou skladbu od Nirvany, stejně tak jako všechny čtyři názvy kapitol v knize: Black Dog (Led Zeppelin), Ride On (AC/DC), Hurt (Nine Inch Nails) a Alive (Pearl Jam). Judas Coyne je totiž bývalý rockový muzikant, který po smrti dvou členů kapely ukončil kariéru. Čtenář má možnost se prostřednictvím vzpomínek vrátit do Judovi minulosti a zjistit, proč si změnil jméno a jeho duše je tak temná. Prozkoumá i minulost jeho milenek pojmenovaných podle států, ve kterých se s nimi na svém turné s kapelou seznámil. A právě v minulosti hlavních postav je ukryto tajemství, které nakonec rozpoutá sled budoucích událostí.
Při čtení knihy jsem měl celou dobu pocit, jako kdyby byla napsána samotným Stephenem Kingem. A určitě jsem tento pocit neměl sám, jelikož právě styl, jakým je tato kniha napsána, ho v zahraničí „propálil“ a o podobnosti s Kingem se začalo mluvit. Do té doby čtenáři netušili, že je Joe Hill ve skutečnosti Joseph Hillström King, tedy syn slavného spisovatele.
Příběh mi silně připomínal knihu Zhubni, kterou King v mládí napsal pod pseudonymem Richard Bachman. Hrdina knihy se také musí potýkat s podobnou nepříjemnou záležitostí jako Judas Coyne.

Černá krabice se dá označit za moderní duchařinu. Pokud se rádi bojíte a máte rádi příjemné mrazení v zádech, tak si temné pasáže, které jsou velmi hutné hlavně ze začátku, nejlépe užijete v nějakou pozdní noční hodinu, kdy kolem vás vše živé spí a noční přízraky se prohání temnotou. Ale pozor! Jak se v knize můžete dočíst:
„Duchové vás vždycky nakonec dohoní a nedají se před nimi zamknout dveře.“


Černá krabice Černá krabice Joe Hill (p)

Kuchařka pro kanibaly... oprátka z oběšence... hrůzný sadistický film - to je jen pár bonbonků z děsivé sbírky Judase Coyna. Býval jedním z death-metalových bohů a mezi fanoušky je jeho záliba v podivnostech stejně proslulá jako j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář