Překvapení se zkratkou YA

recenze

Návrat z temnoty (2013) 5 z 5 / katy238
Návrat z temnoty

Mé zaryté přesvědčení, že drtivá většina literatury, záhadně označovaná YA, celým young adult a za mých mladších let nadepsaná v knihovně jednoduše a jasně pro mladistvé, je prostě pitomá, jen tak něco nezboří. Nově vydáváné tituly v této kategorii mě stále nepřesvědčují a pokud se u podobných knih dostanu alespoň k přečtení anotace, je to už úspěch.

I proto jsem titul Návrat z temnoty nezakoupila na první pokus, ale do obchodu jsem se pro něj vrátila až druhý den. Čímsi mě upoutal a nepustil. Líbivá obálka byla jedna věc a vzít knihu do rukou je skutečně příjemné na dotek, další věcí bylo téma. A to opravdu nebylo tuctové.

Třináctiletou Angie unesli přímo z prázdnin s přáteli na skautském táboře a na tři roky se po ní slehla zem. Doma už ji pohřbili, policie zavřela složku s jejím případem do záprašené krabice a média její fotku na titulní straně vyměnila za celebrity vystupující z limuzíny holým zadkem napřed. Tak jak to už bývá.

Angie se ale proti všem předpokladům ve svých šestnácti letech zjeví před domem rodičů a vchází dovnitř bez nejmenšího tušení o humbuku, který se v její záhadné nepřítomnosti udál. Je přesvědčená, že se vrátila ze skautského tábora, že je jí třináct let a stále nemá prsa. Všechna popíraná fakta jsou vzápětí vyvrácena a ozřejměna a Angie se náhle musí vyrovnat s něčím, o čem neví a s životem v těle, které nepovažuje za své.

Kolotoč odporných odhalení tím však zdaleka nekončí a klíčem k jejich rozluštění je samotné podvědomí nešťastné puberťačky, která by ve svém věku měla dost problémů i bez mozku v podobě ubytovny podivných existencí.

A klíčem k jejím vchodovým dveřím je právě přání dívky dozvědět se, co se po ty tři tajemné roky vlastně dělo.

Ale chce to vlastně ještě vědět?

Z knihy je už po pár stránkách jasné, že se nejedná o nijak náročné čtení a hlavní hrdinka se nepohybuje po křivolakých cestičkách dějových nejasností. Chce jen začít svůj život žít normálně, jak je to jenom možné a kráčet k tomuto cílu po jasně dané cestě.

Příběh je opravdu velmi čtivý a omezuje emoční a citové výlevy hrdinů a jejich prvních zkušeností s vážnejší láskou na minimum, za což jsem byla vděčná a naopak trpělivě odhaluje další a další stinné stránky podvědomí Angie a jejich hnusných vzpomínek. Dívka se tak stává stále silnější a během krátké doby dospěje z vyděšeného dítěte v silnou osobnost. A tento vývoj je radost sledovat.

Kniha je krásnou ukázkou svého žánru a důkazem, že i v literatuře pro mladší ročníky lze nalézt opravdu zajímavé kousky, ke kterým je radost se vracet a znovu je prožít.

Návrat z temnoty Návrat z temnoty Liz Coley

Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé. Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vr... více

Komentáře (2)

katy238
02.08.2016

Děkuji. Podobným překvapením pro me bylo i Bez šance. Ale tato kniha mě chytila více a zanechala ve mě příjemný pocit dobře straveneho času.

Nikolaoss
02.08.2016

Povedená recenze. Knihu jsem četla také a byla pro mě příjemným překvapením.