Prožije Avery svoje Dokonalé léto?

recenze

Dokonalé léto (2022) 3 z 5 / Suzanne
Dokonalé léto

Tohle mělo být pro Avery dokonalé léto. Jenže se před prázdninami rozešla s přítelem, nejlepší kamarádka ji zradila a rodiče ji odvezli na dva měsíce do luxusního kempu, kde není wifi ani mobilní signál. A první, s kým se tu seznámí, je přitažlivý muzikant Brooks, který ale nesnáší bohaté, namyšlené snoby, co do letoviska jezdí, a mezi které Avery bohužel patří.

Avery je pasivní, neumí se za sebe postavit, nechce nikoho ranit a nesnáší konfliktní situace, takže radši neříká, co si skutečně myslí a cítí. Na všechno odpovídá, že je to v pohodě, i když rozhodně v pohodě není. A tak se rozhodne vykročit ze své komfortní zóny, začít zkoušet nové věci a najít samu sebe.

Brooks zase utíká od problémů a starostí doma, takže celé léto brigádničí v luxusním kempu, i když ho to nebaví. Ale má tady svoji kapelu, se kterou se přihlásil do soutěže, v níž výherce získá deset tisíc dolarů. A to by mu hodně usnadnilo život. Jenže mu chybí podstatná věc – napsat song, se kterým budou soutěžit. Ale možná mu s tím pomůže právě Avery, která hudbu miluje, ráda zpívá a se slovy to umí.

Tohle je Kasie Westová tak, jak ji známe. Příběh je čtivý, chytlavý a oddechový. Vypráví o hledání sama sebe, vykročení z komfortní zóny, o tom, jak se naučit říkat, co si myslím, místo toho, co chtějí lidé slyšet, a jak si plnit své sny. A taky je to příběh o přátelství, sourozeneckých i rodinných vztazích a samozřejmě o lásce. Vztah Avery a Brookse se vyvíjí od prvních neshod založených na předsudcích, přes spojenectví a přátelství až k romantickým citům.

Prostředí mi připomínalo moje dětství – kemp, koupání, rodinné výlety, badminton, táboráky, žádné mobily a wifina. Myslím, že i dnešním teenagerům Dokonalé léto ukáže, že se dají prázdniny strávit jinak než před obrazovkami mobilů a počítačů a ustavičným postováním na Instagram.

Avery kvůli své nesmělosti a pasivnosti nebude nejoblíbenější hrdinkou, ale řekla bych, že právě proto se s ní řada čtenářek dokáže ztotožnit. A Dokonalé léto by třeba mohlo být prvním, nenápadným popíchnutím, aby se zamyslely nad tím, jestli jednají samy za sebe a podle svých přání, nebo jen plní očekávání rodiny, okolí a společnosti.

Dokonalé léto je přiznaně inspirované slavným filmem Hříšný tanec. Akorát tady Kasie Westová vyměnila tanec za zpěv a samozřejmě napsala mnohem nevinnější příběh, protože kniha patří do young adult žánru. Kromě Hříšného tance jsem v tom viděla i jiné romantické filmy, například Flashdance nebo Hudbu složil, slova napsal.

Dokonalé léto je milé a hezké, ale na někoho bude ke konci trochu přeslazené, takže kdo nemá rád cukr ve zvýšeném množství, ať radši sáhne po jiné Westovce. Za mě nejlepší knihou od Kasie Westové stále zůstává nepřekonatelné P. S. Líbíš se mi a pak Náhradní kluk. Dokonalé léto spadá do dobrého průměru Kasie Westové, což znamená, že je to oddechová, čtivá, i když trochu zapomenutelná young adult romance. Ale pokud chcete příběh s hezkým poselstvím a pořádným hepáčem, tak Dokonalé léto bude… no, dokonalou volbou na zbytek léta :)

Dokonalé léto Dokonalé léto Kasie West

Avery vždycky hudbu využívala jako únik. Ale po tom, co ji její nejlepší kamarádka zradí, dokonce ani dokonale sestavený playlist nestačí na to, aby zapomněla, co se stalo. A co hůř, rodiče ji spolu s její sestrou závislou na soci... více

Komentáře (0)