S láskou z Londýna
recenze
S láskou z Londýna (2023) / bookbug_czKdysi jsem vám v jednom z příspěvků sdělila tajemství, že miluju operu. Ano – celkem překvapení, ale u nás v rodině se klasická hudba vždycky líbila, zpívali jsme ve sborech, hráli na hudební nástroje, chodili na koncerty klasické hudby. Proto jsem byla nadmíru nadšená, že se nová romanťárna od Jules Wake odehrává v prostředí Londýnské metropolitní opery. Tím, že autorka detailně popisovala prostředí uvnitř souboru, měla jsem pocit, jako bych tam spolu s hrdinkou žila. A bylo to překvapivě velké dobrodružství!
Tilly je praštěná třicátnice. Miluje svou práci, je pro ni ochotna obětovat i svůj osobní život. Má sice snoubence Felixe, ale vypadá to, že ani jednomu příliš nevadí, že spolu netráví moc času. A co si budeme povídat, Felix byl tak trošku blbeček. Dost fňukna, ignorant a ještě vyžírka. Tilly je sice velmi dobrá ve své práci maskérky, ale nerozumí si s technologiemi – jakože vůbec. Telefon má předpotopní, počítač umí tak maximálně zapnout a neumí ani pořádně poslat email. Do opery nastupuje nový vedoucí IT oddělení Marcus a jeden z jeho prvních projektů je operu zdigitalizovat a uvést do jednadvacátého století. Tilly je ale ze staré školy – všechno si píše do sešitku, má papírový diář, skladové zásoby hlídá podle intuice. Marcusovi je jasné od první vteřiny, že to s Tilly nebude mít vůbec jednoduché. Jenže pokud má Tilly šanci na povýšení, je nutné s Marcusem velmi úzce spolupracovat. Což jde na začátku dost těžko, protože on je kluk z korporátu, trošku suchar a ona bohémská umělkyně.
Myslím si, že číst tuhle knížku v období vánoc, kdy za venku poletoval sníh, byl zatraceně dobrý nápad. K Tilly jsem si ze začátku hledala cestu. Byla na mě trošku excentrická a v určitých věcech na hlavu (ať už její odpor k technologiím nebo nepochopitelné snášení pitomečka Felixe). Uchvátila mě ale londýnská opera a mám neodolatelné nutkání se tam co nejdřív podívat. Skvěle napsaný příběh plný poselství, lásky, umění. To chcete číst.
S láskou z Londýna Jules Wake (p)
Tilly pracuje jako maskérka v londýnské opeře a v předvánočním období si užívá společné chvíle se snoubencem Felixem. Všechno ovšem změní její přešlap se zavirovaným e-mailem, který ji svede dohromady s novým ajťákem. Toho daleko ... více